30. august 2010

Forskere vil tænde for anti-cancer gener

Kræftforskning

Det er lykkedes for forskere på Københavns Universitet at afkode den genetiske nøgle, der giver særlige tarmceller deres identitet. Ved begyndende tyktarmkræft, hvor kræftceller trænger ind i vævet udenfor tarmen, viser det sig nu, at kræft-cellerne har slukket for det centrale CDX2-gen - og dermed har fjernet cellernes 'identitet'. Med viden om det sindrige netværk af gener, vil forskerne nu forsøge at tænde for anti-cancerne igen.

Tarmen skifter ham for at beskytte mod kræft

Grafisk fremstilling af det menneskelige taarmsystemSkal vi få glæde af den mad vi spiser, så skal tarmsystemet fungere korrekt. Fordøjelsesvæsker skal udskilles, føden brydes ned i mindre bestanddele og derefter transporteres over tarmvæggen ud til muskler og organer. Tarmens inderside er beklædt med et specialiseret lag celler, epitel-celler, der kan producere beskyttende slim og hormoner, mens de samtidig holder farlige bakterier og giftstoffer ude. I tarmen er der hele tiden tæt kontakt til med sygdomsfremkaldende mikrober og toksiner. Det betyder, at epitelceller har stor risiko for at mutere og danne kræft. Tyndtarmen udskifter derfor hele cellelaget på 2-5 dage, mens tyktarmen er tre uger om samme proces.

Gen giver cellerne identitet

Et tændt CDX2-gen fortæller en celle, at den sidder i tarmens epitel, så den udfører sin rolle korrekt. Det opdagede lektor Jesper Troelsen og kolleger fra Københavns Universitet allerede for adskillige år siden, så CDX2 kan opfattes som et identitets-gen.

Kræftceller slukker vigtigt gen

Ved at bruge moderne højteknologiske DNA sekveteringsapparater på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin har forskergruppen nu afsløret, at CDX2 kontrollerer over 600 andre gener, som styrer tarmepitelcellernes funktion, så de fungerer og tarmen virker. En opdagelse, der er offentliggjort i det videnskabelige magasin Journal of Biological Chemistry.

- Blandt de 600 gener har vi opdaget fem, som er såkaldte anti-cancer gener, forklarer lektor Jesper Troelsen. Samtidig har vi undersøgt tidlige stadier af colon-kræft, altså tyktarmskræft. Her så vi, at når tyktarmskræftceller begynder at trænge ind i vævet udenfor tarmen, så har kræft-cellerne slukket for CDX2-genet - og dermed fjernet cellernes 'identitet'.

- Vi søger nu om midler til at studere CDX2's colon-cancer-undertrykkende egenskaber. Og finde en måde at tænde for CDX2-genet igen, så vi måske kan bremse colon-cancer, fortæller lektor Jesper Troelsen.