27. januar 2011

Din baby er klogere end du tror

Social dominans

Babyer er klogere, end forskere i psykologi hidtil har vidst. En ny undersøgelse viser, at babyer allerede på et tidligt tidspunkt i livet forbinder social dominans med størrelse. Babyerne i undersøgelsen har set tegnefilm, og kan forudse, at en stor figur vil vinde over en mindre, hvis de to figurer har modstridende interesser.

Undersøgelsen er lavet af adjunkt Lotte Thomsen fra Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, i samarbejde med forskere i psykologi ved Harvard University og University of California, USA. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det ansete videnskabelige magasin 'Science.


Klik på videoen for oven for at se videointerview med Lotte Thomsen (på engelsk), hvor hun forklarer undersøgelsens fremgangsmåde og resultaternes betydning.

Lotte Thomsen fortæller, at undersøgelsen indikerer, at vi måske er født med – eller i hvert fald på et meget tidligt tidspunkt – udvikler en vis forståelse for social dominans og hvordan det kan relateres til fysisk størrelse. Det er en forståelse, der går på tværs af kulturelle grænser.

- Som vi har forsøgt at kommunikere med titlen på den videnskabelige artikel 'Big & Mighty', har resultaterne vist, at selv babyer, der endnu ikke kan tale, forstår social dominans og bruger relativ størrelse som en indikator. Helt enkelt har det vist sig, at hvis en lille fyr og en stor fyr har en konflikt, så vil babyer helt naturligt regne med, at den større fyr vinder kampen over den lille, forklarer adjunkt Lotte Thomsen fra Københavns Universitet.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at denne evne hjælper babyerne til at overkomme den kæmpe udfordring, det er at lære strukturerne i deres sociale miljø at kende, hvor de blandt andet skal lære at spotte, hvem der er de socialt stærke i deres egen kultur.

Kontakt

Adjunkt Lotte Thomsen, Institut for Psykologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 
Tlf. 35 32 48 79, Tlf. (Sekretariat): 35 32 48 00
Mail:
lotte.thomsen@psy.ku.dk