28. oktober 2011

Ny Nordisk Hverdagsmad kan føre til vægttab

SUNDHED

De første resultater fra afdækningen af sundhedspotentialet i Ny Nordisk Hverdagsmad er nu klar. Midtvejsresultaterne fra OPUS Butiksprojektet på Københavns Universitet viser, at de deltagere, som spiste Ny Nordisk Hverdagsmad, efter 12 uger havde tabt sig mere end deltagerne, som spiste 'gennemsnitlig dansk mad'. De endelige resultater og konklusioner på projektet offentliggøres i løbet af foråret 2012.

En forsøgsdeltager handler ind i Den Videnskabelige Forsøgsbutik efter principperne for Ny Nordisk HverdagsmadForskningscenter OPUS på LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har igennem et halvt år, via Den Videnskabelige Fødevarebutik, forsynet 181 overvægtige deltagere i OPUS Butiksprojektet med de fødevarer, de skulle bruge for enten at leve efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad eller for 'gennemsnitlig dansk mad'.

Vægttab og lavere fedtprocent

Projektleder på OPUS Butiksprojektet, lektor Thomas Meinert Larsen, fortæller at resultaterne bekræfter den formodning, man har haft om, at Ny Nordisk Hverdagsmad kan føre til vægttab:

- Formålet med OPUS Butiksprojektet er at undersøge, hvilken effekt det har på kropsvægt og forebyggelse af vægtrelaterede sygdomme at spise efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad. Og resultaterne efter 12 af de 26 testuger viser, at de 113 personer, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad, i gennemsnit tabte sig 3,1 kg, hvor de 68 personer, der spiste den gennemsnitlige danske mad i gennemsnit tabte sig 1,6 kg.

Midtvejsresultater

Midtvejsresultaterne, som blev præsenteret på en europæisk ernæringskonference i Madrid fredag den 28. oktober, viser dermed, at deltagerne, som spiste Ny Nordisk Hverdagsmad efter 12 uger i gennemsnTo tallerkner med frikassé.it havde tabt sig signifikant mere end deltagerne på 'gennemsnitlig dansk mad'. Samtidig med vægttabet var alle deltageres fedtprocent lavere efter de 12 testuger. Også her kunne man spore det største fald hos gruppen, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad.

- Midtvejsresultaterne er interessante, men det er stadig svært at sige noget helt konkluderende, før vi har de endelige resultater. Først der kan vi se, hvordan forsøget har påvirket deltagerne på længere sigt, herunder om Ny Nordisk Hverdagsmad også har potentiale til at forebygge vægtrelaterede sygdomme, udtaler lektor Thomas Meinert Larsen, der dog stadig betragter de foreløbige resultater som særdeles positive.

De endelige resultater forventes at blive offentliggjort i løbet af foråret 2012. Forskningscenter OPUS er finansieret af Nordea-fonden.

Kontakt

Lektor og leder af OPUS Butiksprojektet Thomas Meinert Larsen
Tlf. 22 71 70 58

Kommunikationsmedarbejder Kristian Levring Madsen
Tlf. 40 48 16 84