Forsøg skal afdække den optimale træning for patienter med type 2-diabetes – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.11 > Forsøg skal afdække de...

14. november 2011

Forsøg skal afdække den optimale træning for patienter med type 2-diabetes

Diabetes-forskning

Type 2-diabetes rammer stadig flere danskere, og mange er udiagnosticerede. Sygdommen opstår, når muskler og væv kræver stadig mere insulin for at optage blodsukkeret (insulinresistens) samtidig med, at bugspytkirtlens produktion af insulin begynder at svigte. Men præcis hvorfor det sker, er stadig genstand for intens forskning. Motion hjælper, og nu undersøger forskere på Københavns Universitet virkningen af nyere tidseffektive træningsformer.

- Patienter med type 2-diabetes skal i første omgang behandle deres sygdom med motion og ved at lægge deres kost om. Gør de det, er det ofte nok. Målet med motionsprogrammet er at øge kroppens følsomhed over for insulin, så især musklerne igen reagerer på hormonet, for så er diabeten væk, forklarer professor Flemming Dela fra Xlab på Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.

- Kun hvis et kost- og motionsprogram enten ikke bliver gennemført, eller viser sig utilstrækkeligt, skal man påbegynde farmakologisk behandling, understreger Flemming Dela.

For lidt tid til motion

Forskerne har allerede vist, at fysisk træning, udført som udholdenheds- eller styrketræning øger kroppens insulinfølsomhed både hos raske og hos type 2-diabetikere.

- Problemet er blot, at patienterne ikke 'tager medicinen', så at sige, siger Flemming Dela. De har ofte ikke den nødvendige tid, så det gælder om at finde nye tidseffektive træningsformer.

Xlab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er professor Flemming Dela og kollegerne i gang med at rekruttere 20 mænd mellem 40 og 60 år til et nyt forsøg. Halvdelen af forsøgspersonerne skal have type 2-diabetes .

I to uger skal de 20 mænd fem dage om ugen udføre en særlig session på træningscykel, hvor de i ti minutter skiftevis spurter og cykler let.

Tidligere studier peger på, at denne form for intens interval-træning markant øger folks insulinfølsomhed. Nu vil Xlab-forskerne udføre den videnskabelige undersøgelse, der tester træningsformen hos patienter og måler effekten i muskelvævet, da denne hidtil har manglet.

Forsøget er netop gået i gang og skal efter planen løbe frem til efteråret 2012.

Professor Flemming Dela
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet