19. november 2011

Fedt fra ost er sundere end smør

Fedt

Vi er ofte blevet advaret mod at spise for meget animalsk fedt. Nu har et forskningsprojekt fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet sammenlignet, hvordan den samme mængde fedt fra henholdsvis ost og smør påvirker kolesterolindholdet i blodet. Resultaterne dokumenterer, at ost, i modsætning til smør, ikke påvirker kolesterolindholdet.

ostSom en del af forskningsprojektet spiste 49 tilfældigt udvalgte mænd mænd og kvinder hver dag gennem 6 uger cirka 143 gram 45+ fast ost og i 6 uger cirka 47 gram smør.

Forsøgspersonerne skulle spise ost og smør i tilfældig rækkefølge og herudover indtage normal kost i forsøgsperioden.

Ost påvirker ikke kolesterolindholdet i blodet

Efter 6 uger med henholdsvis ost og smør fik forsøgspersonerne taget blodprøver. Efter de havde spist ost, havde de et væsentlig lavere indhold af det skadelige LDL-kolesterol i blodet end efter de havde indtaget den samme mængde fedt fra smør.

- Vi kan dokumentere, at ost sænker indholdet af LDL- kolesterol [b1] i blodet sammenlignet med den samme mængde fedt fra smør. Samtidig kan vi se, at ost i større mængder heller ikke påvirker kolesteroltallet i forhold til forsøgspersonernes almindelige kost, siger ph.d. Julie Hjerpsted fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet som sammen med sine kolleger står bag resultaterne.

Forskerholdet er lige nu i gang med at foretage yderligere undersøgelser for at belyse, hvorfor det forholder sig således.

Læs den videnskabelige artikel i The American Journal of Clinical Nutrition.

Ph.d. Julie Hjerpsted

Pressemedarbejder Katherina Killander