09. november 2011

Maya-glyffer viser tegn på tætte indianske forbindelser i Mexico

HIEROGLYFFER

To forskere fra Københavns Universitet har som de eneste i verden fået lov til at studere fragmenterne af et ca. 1500 år gammelt vægmaleri med maya-hieroglyffer fundet i ruinbyen Teotihuacan i Mexico. Fragmenterne udgør et indviklet puslespil med tusindvis af brikker, men forskerne kan alligevel se tydelige tegn på tætte forbindelser mellem Teotihuacan-kulturen og mayaerne.  I december måned præsenterer forskerne deres fund for kolleger fra hele verden på den 16. Europæiske Mayakonference på Københavns Universitet.

Udsnit af mayaglyfferDer er over 1.000 km fra ruinbyen Teotihuacan, som ligger tæt ved Mexico City, til mayakulturens bysamfund i det sydøstlige Mexico, men ikke desto mindre fandt arkæologer i 1952 tusindvis af fragmenter fra et vægmaleri med mayahieroglyffer i Teotihuacan. Der skulle dog gå næsten 60 år, før forskere med indsigt i både mayaernes kultur og Teotihuacan-kulturen fik mulighed for at studere fragmenterne.

- Mexicanerne er af historiske årsager forståeligt nok meget påpasselige med at give udlændinge adgang til deres kulturarv, men for tre år siden lykkedes det os, og lige siden har vi forsøgt at løse hieroglyf-puslespillet, fortæller adjunkt Jesper Nielsen, der sammen med sin kollega, adjunkt Christophe Helmke, er tilknyttet Indianske Sprog og Kulturer ved Københavns Universitet.

De to forskere kan nu i kraft af deres analyser løfte sløret for et nyt og overraskende billede af forbindelserne mellem to af de dominerende højkulturer i Mesoamerika (se faktaboks) – Teotihuacan og mayaerne.

- Der er stadig meget arbejde at gøre, men vi kan allerede nu se, at de 1500 år gamle hieroglyffer er udført af en lokal teotihuacaner og ikke en maya; glyfferne, som de enkelte tegn kaldes, har en form, de aldrig ville have haft, hvis de var udført af mayaer. De er formentlig nedskrevet af en lokal efter et maya-forlæg og derefter overført til vægmalerierne, forklarer Jesper Nielsen. Christophe Helmke supplerer:

Mayatempel. Foto: Marco Vernaschi- Hieroglyfferne i vægmalerierne synes at berette historier om mayaherskere, deres regeringsperioder og mayamytologi, og det har vi aldrig set før uden for mayaernes område. Det er helt usædvanligt at finde mayahieroglyffer i egne som ikke var beboet af mayaerne, og det fortæller os, at der har været meget mere kontakt mellem de her to kulturer end hidtil antaget.

Ikke bare erobring, også udveksling

Forskerne har tidligere fundet mange tegn på Teotihuacan-indflydelse i mayaernes bysamfund, fordi teotihuacanerne erobrede flere af mayaernes byer, men det er altså første gang, at mayaernes skriftkultur og historie kan ses udfoldet andre steder.  Ud over navnene på flere mayaherskere peger Jesper Nielsen og Christophe Helmkes stilistiske og palæografiske analyser af vægmalerierne desuden på, at hieroglyfferne med overvejende sandsynlighed stammer fra mayabyen Tikal.

- Det er interessant, for vi ved, at teotihuacanerne erobrede Tikal i 300-tallet, og vi daterer vægmalerierne til ca. 500-tallet.  De har altså ikke bare erobret byen og påtvunget mayaerne deres kultur, men har været interesseret i en kulturel udveksling, som altså 200 år efter erobringen af Tikal fik nogen i Teotihuacan til at bestille et vægmaleri med mayahieroglyffer. Vi ved selvfølgelig ikke, hvad teotihuacanerne har lagt i maya-hieroglyfferne, men det har været vigtigt for dem at kunne vise dem frem i deres egen hovedstad, påpeger Christophe Helmke.

Komparativ tilgang til mesoamerikanske studier

Jesper Nielsen og Christophe Helmke ser frem til at præsentere deres konklusioner for forskerkolleger fra hele verden, når den 16. Europæiske Mayakonference løber af stablen i december på Københavns Universitet. Ikke kun fordi det er forskning, som giver ny viden om mayaerne, men også fordi forskningen understreger, hvor vigtigt det er at orientere sig bredt i det mesoamerikanske område.

Adjunkt Jesper Nielsen
Indianske Sprog og Kulturer