Nikotin hæmmer præstationsevnen – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.11 > Nikotin hæmmer præstat...

24. november 2011

Nikotin hæmmer præstationsevnen

Opmærksomhedspsykologi

Det meste af tiden arbejder hjernen langsommere, når den er påvirket af nikotin. Det viser nye resultater fra en ph.d.-afhandling om nikotins effekt på vores opmærksomhed. Resultaterne går imod tidligere undersøgelser og kan få stor betydning for blandt andet medicinalbranchen, der Undersøgelser viser, at deltagere med nikotin i blodet er længere tid om at løse en konkret opgave.bruger nikotin i rygeafvænningsprodukter.

Signe Vangkilde, ph.d.-studerende på Københavns Universitet, har for nylig gjort en ny opdagelse: Hjernen kan 'kick startes' med nikotin, men nikotin virker kun opkvikkende ganske kortvarigt, før hjernen begynder at behandle informationer langsommere.

- I vores undersøgelse har vi givet deltagerne den tid, de havde brug for, til at løse en given opgave. På den måde har vi kunnet registrere meget præcist, hvor længe hjernen var om at nå i mål. , siger Signe Vangkilde.

Signe Vangkilde forklarer, at der er lavet mange såkaldte 'reaktionstidstest' af nikotins effekt. Men en 'reaktionstidstest' måler kun den motoriske effekt af nikotin, det vil sige, hvor hurtigt hjernen reagerer, og ikke, hvor længe hjernen er om at bearbejde informationer.

Målbare resultater

For første gang er det lykkedes forskere at lave en kvantificeret undersøgelse på dele af opmærksomheden ud fra én og samme test. Det vil sige, en undersøgelse, hvor det decideret er muligt at sætte tal på og dermed måle effekten af nikotin.

Resultaterne viser, at en ikke-rygers hjerne i gennemsnit kan håndtere 70 elementer i sekundet. Det karakteriserer forskerne som en god præstation. Bliver samme ikke-ryger påvirket af nikotin, reduceres antallet af elementer til 55 i sekundet.

Til sammenligning kan rygere i gennemsnit holde styr på 51 elementer i sekundet. Se søjlediagram.

Hjernen er kompliceret

Signe Vangkilde og hendes forskerteam har haft held til at 'adskille' to af hjernens vigtige funktioner. Meget forsimplet er det lykkedes dem at udelukke den del af hjernen, der behandler informationer i det motoriske system, fra den del af hjernen, der bearbejder synsindtrykket.

Ifølge Signe Vangkilde, er det altafgørende for undersøgelsen, at resultaterne netop ikke bliver 'farvet' af hjernens motoriske system. Processerne i det motoriske system varierer fra menneske til menneske, blandt andet fordi vores hjerner er forskellige, forklarer hun:

- Vi vil følge resultaterne op med undersøgelser, der præcist kan vise, hvordan rygeres præstation ændrer sig, når de ryger mere eller mindre, og hvordan et rygestop forandrer præstationen. På den måde har vi mulighed for at rådgive rygere om, hvordan nikotin påvirker deres tankeprocesser, forklarer Signe Vangkilde.

Spørgsmålstegn ved brug af nikotin

Den nye viden kan ikke kun gøre rygere mere bevidste om, hvordan deres hjerne reagerer på nikotin. Resultaterne kan også vise sig værdifulde for medicinalbranchen, der bruger nikotin i rygeafvænningsprodukter. For nyligt er branchen begyndt at undersøge muligheden for at øge præstationsevnen hos fx patienter med Alzheimers sygdom med små doser nikotin:

- Vi har fået en mere nuanceret viden om nikotins påvirkning af hjernen, og ved nu, at nikotin nedsætter hastigheden, når vi bearbejder visuel information. Spørgsmålet er, om det overhovedet er en god idé at bruge nikotin, hvis hensigten er at øge præstationsevnen, siger Signe Vangkilde.

May I have your attention, please?

Torsdag den 24. november 2011 kl. 16:00 forsvarer Signe Vangkilde sin ph.d.-afhandling "May I have your attention, please? Modulations of Visual Attention in Time and Space", der blandt andet omhandler resultaterne af nikotinundersøgelsen.

Institut for Psykologi fejrer 125 år

Signe Vangkilde holder oplæg om nikotinundersøgelsen på 'Forskningens Dag' den 29. november i anledning af, at Institut for Psykologi fejrer 125 års jubilæum.

Jubilæet markeres med en stribe oplæg af forskere fra Institut for Psykologi fra kl. 12:00 - 17:00 i Christian Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Øster Farimagsgade 5 i København. Alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.

Ph.d.-studerende Signe Vangkilde, Institut for Psykologi