Hunner vælger mere attraktive venner for at slippe for sexchikane – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011.12 > Hunner vælger

07. december 2011

Hunner vælger mere attraktive venner for at slippe for sexchikane

Social adfærd

Gem dig bag dem, som er mere attraktive end dig selv. Så slipper du for hannernes evige jagt på sex, fordi de går efter de mest tiltrækkende eksemplarer af hunkønnet. Sådan er det i hvert fald, hvis man er hun-guppy, viser nye studier fra Københavns Universitet om dyrs sociale adfærd. Forskningsresultaterne offentliggøres nu i det anerkendte britiske videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.

De trinidadiske hun-gyppyer gemmer sig for hannerne.Han-guppyer er på evig jagt efter parring. Og det er ligegyldigt om hunnerne er i humør til det eller ej. Derfor er det som hun-guppy en god ide at svømme tæt på kønsfæller i stimen, der er mere villige end en selv, hvis man vil slippe for hannernes sexchikane. Det er konklusionen på et interessant studium om dyrs sociale adfærd, som forskere på Københavns Universitet i samarbejde med kolleger fra University of Exeter i England har stået for med udgangspunkt i guppyer fra den caribiske ø Trinidad.

- Ved at vælge bestemte sociale partnere kan man påvirke, hvordan andre opfører sig overfor én selv. Det udnytter guppy-hunnerne, siger Josefine Bohr Brask, cand. scient. i adfærdsbiologi fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, som har stået i spidsen for forskningen sammen med sin engelske kollega dr. Safi Darden.

Med hanner er det omvendt

Det er velkendt i dyreverdenen, at hanner søger sammen med kønsfæller, som er mindre attraktive end dem selv. På den måde øger de deres chancer for at parre sig med det modsatte køn. Men i dette tilfælde forholder det sig omvendt – hunnerne søger sammen med kønsfæller som er mere attraktive end dem selv for at mindske opmærksomheden fra det andet køn.

Guppy-hanner er kendt for at forfølge hunnerne seksuelt i en sådan grad og konstant, at det i visse tilfælde går ud over hunnernes søgen efter føde eller egen beskyttelse og årvågenhed overfor fjender. Det skal ses i sammenhæng med, at hunnerne kun vil parres et par dage om måneden, når de udsender duftstoffer i vandet, som siger 'Nu er det nu'.

Påvirker det sociale system

- Konstant jagt efter parringer kan have betydning for den sociale struktur og i sidste ende for evolutionen af dyrearters sociale systemer. Vores undersøgelser afslører detaljer om, hvordan seksuel forfølgelse og social struktur hænger sammen i dyreverdenen, understreger Josefine Bohr Brask fra Københavns Universitet. Hun fortsætter:

- Vi har vist, at guppy-hunner bruger en bestemt social strategi for at minimere forfølgelse fra hanner. Man kan forvente, at den samme strategi gør sig gældende blandt andre dyrearter, hvor hannerne forfølger hunnerne seksuelt meget af tiden.

Projektet er støttet gennem Oticon Fondens stipendier for naturvidenskabelige studerende med 100.000 kr.

Josefine Bohr Brask