6. december 2011

Kostfibre udvundet fra tang giver ekstra vægttab

KOST

Et nyt forskningsprojekt fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet viser, at kostfibre fra brunalger styrker mæthedsfornemmelsen, så man spiser mindre og taber sig mere.

 

PalmetangDet er tidligere blevet påvist, at en fiberrig kost gør det lettere at holde vægten. Nu dokumenterer et nyt ph.d.- projekt, at kostfibre fra brunalger, de såkaldte alginater, er særligt gode til at skabe en slags 'kunstig fylde' i mavesækken:

- Vi har gennem tre år undersøgt, hvilken effekt det har at indtage alginater i forskellige doser. Vi kan påvise, at de raske forsøgspersoner, som indtog alginater og samtidig måtte spise så meget de ville, følte sig mindre sultne og spiste mindre i forhold til de forsøgspersoner, som ikke fik fiberdrikke med alginater, siger ph.d.- studerende Morten Georg Jensen, som sammen med sine kolleger står bag resultaterne.

Gelé fylder maven

96 overvægtige mænd og kvinder deltog i forsøget, der varede 12 uger. 48 forsøgspersoner drak en specialfremstillet fiberdrik med alignater tre gange dagligt før hvert hovedmåltid som tilskud til en energi-reduceret kost. De øvrige 48 forsøgsdeltagere drak en placebodrik uden alginater.

Større vægttab med alginater

For de 80 forsøgspersoner, der gennemførte studiet, så man et betydeligt større vægttab med alginat-behandling sammenlignet med de forsøgspersoner, der drak en tilsvarende drik uden alginat.

De forsøgspersoner, der drak fiberdrikken med tang tabte sig i gennemsnit 1,7 kilo mere i forhold til placebo-gruppen.  Ifølge forskerne skyldes vægttabet primært et fald i fedtprocent:

- Vægttabet skyldes formentlig, at alginaterne danner en gelé i mavesækken, som styrker signalerne fra mave-tarmkanalen til hjernen om, at man er mæt, fordi gelen optager plads i maven. De overvægtige forsøgsdeltagere har derfor spist mindre, end de plejer, siger ph.d.-studerende Morten Georg Jensen.

Modvægt til junk

Den voksende fedmeepidemi kræver forskning og udvikling af nye kosttiltag som modvægt til den lette adgang til store mængder energirige fødevarer døgnet rundt:

 - Hvis man spiser mere mad, end man forbrænder, medfører det en ubalance i kroppens energiregnskab. Det kan på sigt føre til vægtstigning. Derfor er det vigtigt, at nye kosttiltag kan forbedre vores kontrol over sultfølelsen og begrænse madindtaget, understreger Morten Georg Jensen.

Forskerne håber, at forskningsresultater kan bane vej for nye behandlingstilbud til overvægtige. I forbindelse med forsøget har forskerne i samarbejde med biotekfirmaet S-biotek fremstillet den særlige fiberdrik med alginater, som forsøgsdeltagerne drak. Der findes endnu ingen lignende fiberdrik på markedet.

Primært palmetang 

Tang dækker over forskellige marine makroalger som kan klassificeres i tregrupper; brunalger (Phaephycecae), grønalger (Chlorophyta) og rødalger (Rhodophyta). Forskerne har undersøgt fiber fra brunalgen, primært fra palmetang.

Morten Georg Jensen forsvarer sin ph.d.-afhandling Effect of alginate fiber supplementation in regulation of appetite, body weight and metabolic risk factors onsdag den 14. december 2011 kl.13.00 på Det Biovidenskabelige Fakultet, auditorium A1-01.01., Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg C.


Kontakt

Ph.d.-studerende Morten Georg Jensen
Mail:
mmgj@life.ku.dk

Emner