
Kritik giver ingen trusler om fyring
avisomtale
Københavns Universitet stiller sig uforstående over for dagbladet Politikens artikel i dag, som er en del af avisens dækning af Penkowa-sagen. Af avisen fremgår det, at rektor skulle have truet professor, dr. med. Elisabeth Bock med fyring. Det er fuldkommen forkert.
Sagen handler om Penkowas forbrug af fondsmidler. Det er tidligere kommet frem, at KU har betalt to millioner kroner tilbage til IMK Almene Fond, og at Penkowa betalte 276.000 kroner retur til KU. Det skete efter, at KU tog stikprøvekontrol og fik revisonsfirmaet PriceWaterhouseCoopers til at gennemgå sagen. Det fremgår af fondens bevillingsvilkår, at Elisabeth Bock skal "være med til at sikre, at projektet bliver afviklet som forudsat, og at fondens vilkår for støtten bliver overholdt."
Penkowa-sag undersøges grundigt
- Vi undersøger denne komplekse sag, så godt som muligt. Som tovholder havde Elisabeth Bock en rolle i forhold til fondsbevillingen. Det må naturligvis også indgå i vores undersøgelse af sagen. Det er en ulykkelig og ubehagelig sag for mange mennesker, også for de fagfæller, der som Elisabeth Bock har haft nære samarbejder med Penkowa, siger rektor Ralf Hemmingsen.
Rektor understreger, at ingen medarbejdere bliver forfulgt, fordi de udtaler sig kritisk om ledelsen og forhold på KU. Udøvelse af gensidig kritik forskerne imellem er kernen i den måde det videnskabelige system frembringer ny viden på. Det gælder både, når der publiceres i anerkendte tidsskrifter, og når nogen får mistanke om uredelighed.
- Hvis universitetet ikke forfølger sagen til bunds, vil vi kunne kritiseres for, ikke at leve op til vores administrative ansvar. På baggrund af oplysninger fra fonden om hvem, der havde ansvar for bevillingen, er der iværksat en forvaltningsmæssig nødvendig opfølgning for at klargøre de involverede personers roller, siger Ralf Hemmingsen.
Kontakt
Jasper Steen Winkel
KU Kommunikation
Mail: jsw@adm.ku.dk
Mobil: 28 75 42 62
Fondssagen
I 2005 donerede IMK Almene Fonds bestyrelse en bevilling på 5.650.000 kroner til Penkowas forskning i hjernesygdomme. Da Penkowa-sagen begyndte at rulle i medierne i efteråret 2010, krævede fonden pga. mistanke om økonomiske uregelmæssigheder en del af bevillingen tilbage fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der stod for udbetalingen til Penkowa.
I december 2010 tilbagebetalte KU efter en forhandling med fonden 2 millioner, hvoraf Penkowa personligt betalte 276.380 kroner retur til KU. Baggrunden for at KU har dækket det resterende beløb er, at pengene er gået til forskningsrelaterede udgifter, der lå uden for fondens bevillingsskrivelse. Hverken en revisionsrapport eller stikprøvekontroller har vist uregelmæssigheder ift. disse udgifter, der bl.a. er gået til udbetaling af løn, kontorhold, mødeforplejning, konferencedeltagelse og rejseudgifter (ofte med brug af lavprisflyselskaber) for Penkowa og hendes studerende fra 2005 til 2010. Det beløb som Penkowa selv har tilbagebetalt er gået til at dække advokatudgifter, som ikke er forskningsrelaterede udgifter.
Rigsrevisionen er i øjeblikket ved at gennemgå sagen.