23. februar 2011

Kritik giver ingen trusler om fyring

avisomtale

Københavns Universitet stiller sig uforstående over for dagbladet Politikens artikel i dag, som er en del af avisens dækning af Penkowa-sagen. Af avisen fremgår det, at rektor skulle have truet professor, dr. med. Elisabeth Bock med fyring. Det er fuldkommen forkert.

Sagen handler om Penkowas forbrug af fondsmidler. Det er tidligere kommet frem, at KU har betalt to millioner kroner tilbage til IMK Almene Fond, og at Penkowa betalte 276.000 kroner retur til KU. Det skete efter, at KU tog stikprøvekontrol og fik revisonsfirmaet PriceWaterhouseCoopers til at gennemgå sagen. Det fremgår af fondens bevillingsvilkår, at Elisabeth Bock skal "være med til at sikre, at projektet bliver afviklet som forudsat, og at fondens vilkår for støtten bliver overholdt."

Penkowa-sag undersøges grundigt

- Vi undersøger denne komplekse sag, så godt som muligt. Som tovholder havde Elisabeth Bock en rolle i forhold til fondsbevillingen. Det må naturligvis også indgå i vores undersøgelse af sagen. Det er en ulykkelig og ubehagelig sag for mange mennesker, også for de fagfæller, der som Elisabeth Bock har haft nære samarbejder med Penkowa, siger rektor Ralf Hemmingsen.

Rektor understreger, at ingen medarbejdere bliver forfulgt, fordi de udtaler sig kritisk om ledelsen og forhold på KU. Udøvelse af gensidig kritik forskerne imellem er kernen i den måde det videnskabelige system frembringer ny viden på. Det gælder både, når der publiceres i anerkendte tidsskrifter, og når nogen får mistanke om uredelighed.

- Hvis universitetet ikke forfølger sagen til bunds, vil vi kunne kritiseres for, ikke at leve op til vores administrative ansvar. På baggrund af oplysninger fra fonden om hvem, der havde ansvar for bevillingen, er der iværksat en forvaltningsmæssig nødvendig opfølgning for at klargøre de involverede personers roller, siger Ralf Hemmingsen.