3. marts 2011

Forskerne finjusterer immunsystemet

Immunologi

Immunsystemet patruljerer konstant vores kroppe og reagerer, hvis det opdager sygdomsfremkaldere som fx bakterier, svampe og virus. Forskere fra Københavns Universitet har nu opdaget et hidtil ukendt samarbejde mellem immunsystemets spejdermolekyler, som kan hjælpe dem med at finindstille den immunologiske reaktion på sygdomsfremkalderne.

Det medfødte immunforsvar virker som et automatisk forsvarssystem, som altid er på vagt. Et af dets spejdermolekyler kaldes mannosebindende lectin (MBL), og det svømmer rundt i blodet, hvor det kan hage sig fast på fremmedlegemer som bakterier, virus og svampe.

- Når det sker, sender MBL besked til resten af immunsystemet om, at her er der noget, som skal fjernes fra kroppen, forklarer postdoc Ying Jie Ma fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Rigshospitalets Afdeling for Klinisk Immunologi.

- Hvis det lykkes for en sygdomsfremkalder at slå sig ned og inficere vores kroppe, kan immunsystemet reagere med betændelsestilstande - inflammation. Inflammation er i bund og grund biokemisk krigsførelse for at dræbe og ødelægge det smittede kropsvæv, inddæmme infektionen, fjerne sygdomsfremkalderen fra kroppen og til sidst rydde op efter kampen.

Spejdermolekyler arbejder sammen 

Forskerne studerer blandt andet mekanismerne i forsvaret mod sygdomsfremkalderen bag en meget almindelig svampeinfektion hos kvinder - candida albicans. 25-50 procent af alle kvinder vil i løbet af livet opleve at få en svampeinfektion i skeden, mens candida albicans også står bag fx trøske hos spædbørn. Svampen lever naturligt på vores hud, i slimhinderne og i tarmene, men hos immun-kompromiterede patienter, som fx HIV-smittede, hos ældre eller spædbørn med immunsvigt, er der risiko ud for, at candida albicans vokser uhindret og giver sygdom

- Kroppen har adskillige forskellige udgaver af disse spejder-molekyler. Vi opdagede, at under særlige omstændigheder samarbejder mindst tre af dem - MBL og to andre spejdermolekyle kaldet PTX3 og C1q. Når det sker, så reagerer immunsystemet langt mere effektivt og kraftfuldt end bare summen af reaktionen fra hvert spejdermolekyle for sig, siger professor i klinisk molekylær medicin Peter Garred. 

Ikke for lidt og ikke for meget 

Med immunsystemet er det som med biologi i almindelighed. Det er et spørgsmål om balance.

- Vi vil jo gerne have, at immunforsvaret genkender og reagerer på sygdomsfremkaldende organismer, som trænger ind i vores kroppe på en effektiv måde. Men vi ønsker ikke en for voldsom reaktion, da fx en overaktiv betændelsestilstand faktisk kan skade vores organer og krop, forklarere Ying Jie Mae.

- Vi siger, at de forskellige spejder-molekyler aktiver immunsystemet gennem forskellige biokemiske kommando-veje, som vi kalder path-ways, forklarer Peter Garred. Følger vi disse 'veje' finder vi visse molekyler, kaldet C3 og C4, som spiller en meget vigtig rolle i betændelsestilstande. Næste skridt i vores forskning er derfor at undersøge, om vi kan påvirke inflammatoriske C3- og C4-reaktioner ved at manipulere den oprindelige reaktion og samarbejdet mellem MBL og PTX3? Kan vi skrue op eller ned for immunsystemet? Og er der andre spejdermolekyler som samarbejder og udløser specielle immunologiske reaktioner?

Opdagelsen er for nylig offentliggjort i tidsskriftet Journal of Biological Chemistry.


Kontakt

Professor Peter Garred
Afdeling for Klinisk Immunologi, Rigshospitalet
Telefon: 35 45 76 37
Mobil: 26 80 66 06
Mail:
garred@post5.tele.dk

Post doc PhD, Ying Jie Ma
Afdeling for Klinisk Immunologi, Rigshospitalet
Telefon: 35 45 77 06
Mobil: 28 96 62 37
Mail:
mayingjie606@hotmail.com