6. maj 2011

Det sejler i Arktis

Klima

Klimaet i de arktiske områder ændrer sig voldsommere og hastigere end hidtil antaget. Det er en af konklusionerne på den netop afsluttede klimakonference AMAP i København.

De nyeste forskningsresultater understreger, at det der sker i Arktis er tæt knyttet til det, der sker i resten af verden.

Miljøskibet Porsild ud for Københavns Universitets Arktisk Station- Dagsordenen i Arktis lige nu er forandring. Og man kan ikke forvente, at forandringerne sker lineært, altså en lille smule hver dag. Der vil ske voldsomme ændringer. Hvis isen i Arktis smelter, får vi et globalt vandstandsproblem, vi alle kan mærke, siger professor og prodekan på Københavns Universitet, Katherine Richardson i forbindelse med en netop afsluttet international klimakonference i København.

400 forskere i København

Københavns Universitet og Aarhus Universitet var medarrangører af en stor videnskabelige konference om Arktis i samarbejde med hovedarrangøren AMAP, som er det videnskabelige overvågningsprogram under Arktisk Råd. Flere end 400 forskere fra 20 lande har deltaget i konferencen og fremlagt deres videnskabelige undersøgelser.

De helt friske videnskabelige undersøgelser og dermed diagnosen af havisen, indlandsisen, snedækket og de arktiske gleitcheres tilstand er ikke just beroligende medicin for bekymrede sjæle.

Positive klimaforandringer

Slæderne skal holdes på land hvis forskernes værste anelser går i opfyldelseKlimaforandringerne, som bl.a. skyldes temperaturstigninger, kan vise sig at være en økonomisk gevinst for skibsfarten og skabe nye muligheder for udvinding af olie og metaller. Men samtidig er klimaforandringerne en stor udfordring, eller ligefrem trussel, mod lokale befolkningers nuværende levevilkår og problematisk for den øvrige verdens situation.

Udenrigsministre rustet til Arktis-møde 

Den danske udenrigsminister Lene Espersen afsluttede konferencen fredag den 6. maj. I næste uge den 12. maj mødes hun med sine kolleger i Arktisk Råd i den grønlandske hovedstad Nuuk for bl.a. at diskutere de fremlagte videnskabelige resultater fra konferencen i København.

På deltagerlisten i Nuuk er også den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton og kolleger i de øvrige lande i Artisk Råd, som foruden Danmark (Grønland og Færøerne) og USA også omfatter Canada,Rusland, Island, Finland, Norge og Sverige. 

Download konferencens slutdokument (på engelsk) 

Emner