7. juni 2011

Afrikansk løgplante skal hjælpe HIV-patienter

Specialestuderende jagter god kemi

HIV og AIDS er et massivt problem syd for Sahara. Den sydafrikanske plante Tulbaghia kan lindre patienternes tilbagevendende gener med svamp i munden, men desværre giver planten meget dårlig ånde. En farmaceutstuderende på Københavns Universitet leder derfor netop nu efter lugtfri kemi i plantens stamtræ.

– 70 procent af verdens HIV- og AIDS-tilfælde bor på det afrikanske kontinent og mere end 20 procent af befolkningen i hele syv afrikanske lande er smittet. Det er en humanitær katastrofe, og mangel på medicin i de fattigste områder gør situationen endnu mere tilspidset, siger farmaceutstuderende Mette Wikkelsø. Hun skriver i øjeblikket sit speciale på Institut for Medicinalkemi ved Det Farmaceutiske Fakultet.Mette Wikkelsø

Den fattige befolkning i Afrika benytter først og fremmest naturen som medicinskab. Planten Tulbaghia – der minder meget om hvidløg – bliver blandt andet brugt til behandling af feber, forkølelser og maveproblemer. Når immunforsvaret er svækket bliver patienter mere modtagelige og sårbare over for svampeinfektioner, som kroppen under normale omstændigheder kan modstå.

– Tulbaghia-planten har været med i en undersøgelse, hvor forskere på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika ledte efter en effektiv og billig behandlingsmetode for HIV-patienternes svampeinfektioner. 24 lokale planter blev testet, og to medlemmer af løgfamilien – hvidløg og Tulbaghia – viste sig at have en gavnlig effekt, fortæller Mette Wikkelsø.

Specialeprojekt mod mundsvamp

Desværre har de to medlemmer af plantefamilien så skarp en lugt, at de sydafrikanske forskere frygtede for yderligere social stigmatisering af de i forvejen udsatte patienter.

– Det er et problem, hvis patienter skal døje med en karakteristisk og ildelugtende ånde, som er med til at stigmatisere dem yderligere socialt, siger Mette Wikkelsø, der lige nu underkaster Tulbaghia-plantens nære slægtninge kemiske undersøgelser i laboratoriet. Målet er at finde en potent plante uden lugtgener, som både kan hjælpe de afrikanske patienter og indgå i hendes specialeprojekt. De planter hun analyserer er indsamlet i Sydafrika med hjælp fra samarbejdspartnere fra University of KwaZulu-Natal.

– Jeg tester planteekstrakter på fire forskellige bakterier og en svamp for at undersøge om den positive effekt stammer fra de ildelugtende stoffer, eller om jeg kan isolere et gavnligt, lugtfrit stof. Desuden er jeg med til at kortlægge slægtskabet mellem de forskellige arter af Tulbaghia for at se, om der er en sammenhæng mellem familieforhold og det kemiske indhold i planterne, fortæller Mette Wikkelsø.

Naturens forsvarsmekanismer helbreder

Den afrikanske lægemiddelplante Tulbaghia er en såkaldt alliaceae-art –Alliaceae er en løg-familie, som består af 73 slægter og 1605 arter – de danske arter ramsløg og porrer er også en del af alliaceae-familien.

Planter er historisk set den vigtigste kilde til lægemidler. En fjerdedel af alle nye lægemidler, der registreres på verdensplan, stammer fra planter eller andre naturressourcer. Planternes store potentiale skyldes, at de gennem evolutionen har udviklet mange slags avancerede forsvarsstoffer for at undgå at blive spist eller angrebet af sygdomme. De biologisk aktive forsvarsstoffer kan i nogle tilfælde udnyttes til udvikling af nye lægemidler.

Kontakt

Farmaceutstuderende Mette Wikkelsø, mobil 61 69 10 77