Proteinforsker får stor europæisk pris – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.1 > Proteinforsker får sto...

25. januar 2012

Proteinforsker får stor europæisk pris

prisvindende proteinforskning

Professor Matthias Mann har netop modtaget den prestigefulde Louis Jeantet Prize i medicin for sine enestående resultater inden for blandt andet kræftforskning. Effektive analysemetoder til proteinkarakterisering vil på sigt kunne bruges til at skræddersy mere effektive behandlingsforløb.

Teknologisk er vi i dag i stand til at analysere et menneskes genom på kort tid, og professor Matthias Mann arbejder med avancerede analysemetoder, der på sigt kan kortlægge det samlede netværk af forbundne proteiner i den menneskelige organisme – proteomet.

Proteomics er et meget lovende forskningsområde inden for medicin og biologi. En kortlægning af det menneskelige proteom kan bruges til at analysere samtlige proteiner i en celle eller et organ. På den måde kan man – groft sagt – sammenligne sundt væv med fx kræftvæv, og på den måde blive klogere på, hvilke proteiner der er involveret i udviklingen af en konkret sygdom:Foto: Max Planck Institute of Biochemistry

– Sammen med kolleger har jeg udviklet en metode til hurtig og meget præcis karakterisering af proteiner i kræftvæv, som i øjeblikket bliver testet for klinisk anvendelighed, fortæller professor Matthias Mann.

Forskerne ønsker at finde protein-biomarkører, der kan afgøre, hvor aggressivt en patients kræftsygdom ser ud til at udvikle sig. På den måde vil lægevidenskaben på længere sigt kunne skræddersy mere effektive behandlingsforløb.

– Potentialet inden for proteomics-forskningsområdet er meget stort. Både når det handler om kortlægningen af proteiners interaktion i organismen – men også når vi vil undersøge effekten af genetisk variation på funktionelt niveau. Jeg spår, at netop denne side af forskningen vil vokse sig rigtig stor i de kommende år, siger professor Matthias Mann.

Analysemetoder som vigtigt redskab i forskningen

Professor og proteomics-forsker Matthias Mann har Europa som sin arbejdsplads – han er Research Director på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og leder the Department of Proteomics and Signal Transduction på the Max-Planck-Institute of Biochemistry in Martinsried. Matthias Mann er netop blevet tildelt den prestigefulde Louis Jeanet Prize i medicin, som også er tilfaldet flere nobelprismodtagere. Prisen består – udover æren – af cirka 4,3 millioner kroner, som doneres af den schweiziske Louis-Jeantet Foundation.

Matthias Manns grundvidenskabelige forskning har gjort det muligt at studere proteiner med samme effektivitet, som tidligere var forbeholdt genetisk materiale. Tidligere var det en stor udfordring at analysere et peptid – men i dag kan tusindvis af peptider undersøges i løbet af ganske kort tid ved hjælp af særlige metoder baseret på såkaldt massespektrometri:

– Matthias Mann er en international sværvægter inden for proteomics-området og en stor gevinst for den samlede proteinforskning på Københavns Universitet – jeg ønsker ham varmt tillykke med den meget ærefulde pris, siger dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Matthias Mann modtog desuden for nylig den store, tyske Gottfried Liebniz Pris, der hvert år uddeles af den tyske forskningsfond. Det er den højeste tyske forskningspris, og den består af en bevilling på 2,5 millioner euro.

Kontakt:

Professor Matthias Mann