Årets Forskerspire 2012 vil udvikle kærlighedseliksir – Københavns Universitet

07. december 2012

Årets Forskerspire 2012 vil udvikle kærlighedseliksir

FORSKERSPIRER

Vinderne i den landsdækkende forskerspirekonkurrence er netop kåret på Københavns Universitet. Viktor Hesselberg-Thomsen fra Helsingør Gymnasium vandt den sundhedsvidenskabelige kategori med sit projekt om udviklingen af en kærlighedseliksir. Uddannelsesminister Morten Østergaard og børne- og undervisningsminister Christine Antorini stod for at overrække priser til de unge spirer.

Tænk bare, hvis man kunstigt kunne fremdyrke følelsen af kærlighed. Det har gymnasieelev Viktor Hesselberg-Thomsen fra Helsingør Gymnasium taget første spadestik til med sit vinderprojekt i dette års forskerspirekonkurrence.

Vinder af den Bio- og Sundhedsvidenskabelige
kategori Viktor Hesselberg-Thomsen
Foto: Mikal Schlosser

Også en kur mod kærestesorger

Kærlighedseliksiren kan også vise sig at have andre effekter. Viktor Hesselberg-Thomsen forklarer:

- Hvis det lykkes, vil eliksiren i første omgang kunne bruges som et empati- og tillidsfremmende middel. Midlet kunne også vise sig at have en positiv effekt på kærlighedssorger, da man mener, at grunden til kærlighedssorger blandt andet skyldes oxytocinmangel.

Viktor Hesselberg-Thomsen har formuleret sit projekt i samarbejde med professor Hans Bräuner-Osborne og to ph.d.-studerende, Lenea Nørskov-Lauritsen og Christoffer Clemmensen, fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- Det har været super spændende at få lov til at udvikle en god idé sammen med rigtige forskere - så bliver det hele pludselig meget mere virkeligt, og jeg håber da også, at min idé kan blive ført ud i livet på et tidspunkt, fortæller Viktor Hesselberg-Thomsen.

Rekordmange forskerspirer i år

I år har i alt 132 gymnasieelever fra hele landet gennemført det 8 måneder lange forløb, som kræver masser af ekstra timer efter skoletid. Sidste år gennemførte 84.

- Projekt Forskerspirer er en rigtig god mulighed for de unge til at få brugt deres viden i praksis, og det er fint, at så mange af dem har taget imod udfordringen. Jeg synes, det viser, at der er masser af ambitioner hos de unge i gymnasierne, og at de har mod på at føre dem ud i livet, siger børne- og undervisingsminister Christine Antorini.

Også uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over, at så mange har turdet prøve kræfter med forskningen og deres gode idéer.

- Vi skal have en talentkultur i hele uddannelsessystemet, hvor vi giver elever og studerende på alle niveauer de bedste muligheder for at udnytte deres potentiale. De projekter, der er sendt ind til årets konkurrence, er fulde af idérigdom, kvalitet og forskningsmæssig kreativitet, og deltagerne har virkelig formået at udfordre sig selv. Ambitionsniveauet er imponerende højt. Det store talent, der så åbenlyst er til stede, skal vi formå at udnytte optimalt, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesminister Morten Østergaard,
Frederik Brinck Jensen, Josephine Olhoff-
Jakobsen, Viktor Hesselberg-Thomsen, Simon
Arnhild Larsen og Børn- og Undervisningsminister