
Vigtigt skridt til effektivt at skabe og bevare stamceller
Stamcelleforskning
Forskere fra Danmark, Skotland og USA har skabt en kunstig udgave af proteinet Oct4, som mere effektivt end tidligere kan manipulere og omprogrammere voksne celler - fx hudceller - til celler med stamcelle-lignende egenskaber. Det kunstige Oct4, hjælper samtidig såkaldte embryonale stamcellerne med at forblive i den rene tilstand, hvorfra de kan blive til en hvilken som helst celle i kroppen.
Kunstigt protein bedre end naturen
For at omprogrammere og bringe voksne specifikke celler tilbage til stamcelle-stadiet, har man hidtil skullet tvinge cellekulturer til at overproducere Oct4. Proteinet er en afgørende gen-regulator for stamcellerne. Problemet har dog været, at for store mængder af Oct4 ødelægger stamcellernes egenskaber.
Nu har en gruppe af forskere fra blandt andet det danske stamcellecenter DanStem på Københavns Universitet formået at øge effekten af det naturlige protein uden fare for samtidig at ødelægge stamcellerne. Det har de gjort ved at skabe en kunstig udgave af proteinet Oct4. De nye forskningsresultater er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Cell Reports.
- Det viste sig, at vores kunstige Oct4 var langt bedre til at tænde for de gener, der fortæller celler, hvordan de skal være stamceller, forklarer professor Joshua Brickmann fra DanStem. Amerikanske Joshua Brickman er en af forskerne bag den nye opdagelse. Udover DanStem, er han også tilknyttet Centre for Regenerative Medicine på University of Edinburgh.
Vigtigt nyt skridt for stamcelleforskningen
Joshu Brickman forklarer, at det kunstige Oct4 viste sig at være meget effektivt i forhold til at bevare embryonale stamcellers egenskaber.
- Embryonale stamceller er kendetegnet ved deres evne til at dele sig uendeligt, og ved at de kan udvikle sig til alle typer af celler i kroppen. Man siger, at de er pluripotente. Men for at kunne bruge stamceller til sygdomsbehandling, er vi nødt til at kunne bibeholde dem i ren tilstand indtil, de skal bruges. Når vi så ønsker at udvikle stamceller til specifikke celler, f.eks. insulin-producerende beta celler eller nerveceller i hjernen, vil vi gerne have, at denne udviklingsproces er meget præcis og effektiv. Det første skridt til at få dette til at ske, er at forstå, hvordan stamceller kan bibeholde deres pluripotente egenskaber, siger Joshua Brickman og tilføjer, at det bidrager de nye resultater til.
Perspektiver for skræddersyet sygdomsbehandling
Forskernes nye resultater har også vist en anden, meget vigtig ting, nemlig at det kunstige Oct4 er utrolig virksomt i forhold til at manipulere og re-programmere voksne celler til celler med stamcelle-lignende egenskaber.
- De voksne celler kan tages fra patienter med det formål at få en større indsigt i såkaldt degenerative sygdomme såsom type 1 diabetes og alzheimers. Og på længere sigt også med henblik på eventuelle skræddersyede sygdomsbehandlinger, hvor udgangspunktet er patientens eget væv, fortæller Joshua Brickman.
Lettere at skabe stamceller i fremtiden
Det syntetiske protein Oct4 var faktisk også i stand til at understøtte udviklingen af celler med stamcelle-lignende egenskaber fra voksne celler under betingelser, hvor de normalt ikke vokser. Opdagelsen kan derfor også hjælpe forskerne med at finde nye måder til at skabe stamceller i laboratoriet.
- Vores opdagelse er derfor også et vigtigt skridt i retning af at skabe og opretholde stamceller langt mere effektivt, afslutter Joshua Brickman.
Artiklen "Transcriptional Activation by Oct4 Is Sufficient for the Maintenance and Induction of Pluripotency" er udgivet i tidsskriftet Cell Report den 16. februar.
Kontakt
Professor Joshua Brickman
Stamcellecenteret Danstem
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: + 44 7736 775485
Forskningskoordinator Johanne Keiding
Stamcellecenteret Damstem
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: 20 56 00 63
Relaterede nyheder
Kontakt
Professor Joshua Brickman
Stamcellecenteret Danstem
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: +44 7736 775485
Mail: joshua.brickman@sund.ku.dk
Forskningskoordinator Johanne Keiding
Stamcellecenteret Damstem
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: 20 56 00 63
Mail: johanne.keiding@sund.ku.dk
Kommunikationsmedarbejder
Malene Flagga
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: 28 75 69 61
Mail: mafl@sund.ku.dk
Fakta om forskningen
Forskningsprojektet involverede forsøg med embryonale stamceller fra mus og frøer samt voksne celler fra både mus og mennesker. Forskningen er støttet af bevillinger fra Novo Nordisk Fonden i Danmark, the Medical Reseach Council og the Biotechnology and Biological Sciences Research Council, begge i England.
Foto af stamceller

Billedet viser en koloni af embryoniske stamceller, hvor den røde farve markerer rene stamceller. Ved koloniens yderkant er cellerne ved at omdanne sig til specifikke celler.
Billedet er taget af Joshua Brickmann, DanStem og må benyttes af pressen ved at kreditere fotografen. Klik på billedet for at downloade i fuld opløsning.
Internationalt samarbejde
Om DanStem
Det danske stamcellecenter DanStem åbnede i sommeren 2011som et centrum for international basal, translational og tidlig klinisk stamcelleforskning. Professor Joshua Brickman og hans gruppe kom til DanStem i oktober 2011 og er sammen med tre andre internationalt anerkendte forskningsgrupper - rekrutteret fra henholdvis Sverige, Schweiz og Danmark - i fuld gang med at opbygge og etablere centeret.
DanStem adresserer basale spørgsmål om stamceller og udviklingsbiologi med henblik på at udvikle nye stamcellebaserede behandlingsmetoder til diabetes og cancer. Centeret er støttet med to store bevillinger fra henholdsvis Novo Nordisk Fonden (DKK 350 million) og Det Strategisek Forskningsråd (DKK 64.8 million). Man kan også læse om DanStem og centerets forskning på dets hjemmeside.
Om CRM
MRC Centre for Regenerative Medicine (CRM) er et internationalt anerkendt forskningscenter ved University of Edinburgh. Her er forskningsfokus på bedre sundhed gennem forskning i stamceller, sygdomme og helbredelse af væv. Det er målet at udvikle nye behandlingsformer til de store sygdomme som cancer, hjertesygdomme, diabetes, degenerative sygdomme som sclerose og Parkinson's sygdom og leversvigt. Man kan læse mere om CRM og dets forsknings på centerets hjemmeside.