Dyrlægestuderendes mave-tarmsmitte undersøges – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.3 > Dyrlægestuderendes mav...

16. marts 2012

Dyrlægestuderendes mave-tarmsmitte undersøges

Diarre

Omkring 15 dyrelægestuderende er de sidste par dage blevet ramt af diarré, kvalme, mavekramper og opkast.

Institut for Produktionsdyr og Heste under det Sundhedsvidenskabelig Fakultet på Københavns Universitet er i øjeblikket ved at undersøge, om det kan have relation til en kirurgisk øvelse på studiet, at omkring 15 studerende efterfølgende blev ramt af diarré, kvalme og opkast. Øvelsen skal lære de studerende, at fjerne kalvefostre fra en ko. Øvelsen foretages med aflivede kalve i en kunstig livmoder.

En enkelt studerende fra øvelsesholdet har været indlagt, hvor man konstaterede, at den pågældende var inficeret med cryptosporidier. Det er en parasit som typisk findes hos kalve, og som normalt kan give de beskrevne symptomer, hvis man smittes med den.

Institutleder Hans Henrik Dietz understreger, at det stadig er usikkert, hvad smittekilden har været. Man afventer i øjeblikket laboratorieanalyser, der kan vise, om de øvrige studerende, der har været syge, har været udsat for samme smitte. I samarbejde med Zoonosecentret på DTU er der sendt elektroniske spørgeskemaer til en større kreds af studerende, så man derigennem kan afdække smittevejene.

Der er en række hygiejnemæssige forskrifter for sådanne øvelser. Der må ikke indtages mad og drikke, og de studerende skal benytte plastikkitler, handsker og særligt kliniktøj.

Kortvarigt sygdomsforløb

- Intet tyder på, at reglerne ikke har været overholdt. Så snart vores fagleder blev opmærksom på problematikken kontaktede han Zoonosecentret. Nu afventer vi analyserne, og så ser vi på, om der er noget, vi skal ændre, siger Hans Henrik Dietz.

- En infektion i mave-tarmsystemet er stærkt ubehageligt, men dog heldigvis normalt et forholdsvis kortvarigt sygdomsforløb. Man vil aldrig kunne eliminere smitterisikoen helt, når man arbejder med dyr, og endda ofte syge dyr. Netop derfor tager vi hygiejnen meget alvorligt, og derfor har vi også reageret med det samme, selv om der fortsat er stor usikkerhed om der er sammenhæng mellem øvelsen og de studerendes symptomer, siger hans Henrik Dietz.

Institutleder Hans Henrik Dietz
Telefon: 35 33 35 89 eller 21 49 70 90