Erhvervssamarbejde om ny vaccine-teknologi gavner forskning, industri og patienter – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.3 > Erhvervssamarbejde om ...

07. marts 2012

Erhvervssamarbejde om ny vaccine-teknologi gavner forskning, industri og patienter

Vaccineforskning

Københavns Universitet har gennem en udviklings- og kommercialiseringsoptionsaftale

oprettet samarbejde mellem en ung universitetsforsker og et biofarmaceutisk firma, som nu går i gang med kliniske test af nye vaccine-platforme. Forskeren og hans hold har samtidig fået adgang til firmaets teknologi, og fortsætter arbejdet med at knække koden på sygdomme som kræft og HIV.

- Firmaet Okairos , som arbejder mod sygdomme som for eksempel malaria, hepatitis og influenza, har fået mulighed for at lave nye vacciner, som folkene bag firmaet kan sætte i kliniske forsøg, så de kan komme ud til folk. Samtidig kan min gruppe og jeg arbejde med firmaets bioteknologiske redskaber, og det hjælper min forskning, fortæller lektor Peter Johannes Holst fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet .

Det nye erhvervssamarbejde bygger på en opfindelse, som Københavns Universitet har patenteret.

Opfindelsen blev begået af Peter Holst, lektor Jan Pravsgaard Christensen fra Laboratorium for Infektionsimmunologi og professor Allan Randrup Thomsen fra Afdeling for Eksperimentel Virologi efter mere end seks års intens forskning i dyremodeller med forskellige infektions – og cancermodeller. 

Sammen har gruppen udviklet en fundamental ny måde at vaccinere på, som har potentialet til at klare selv de mest hårdnakkede infektionssygdomme, der hvert år koster millioner af liv på verdensplan.

Seks års forskningssamarbejde bag den nye vaccineplatform

- Jeg fik ideen til den nye vaccineplatform, mens jeg skrev mit ph.d.-projekt hos lektor Jan Pravsgaard  og professor Allan Randrup Thomsen, forklarer Peter Holst.

Adenovaris lastet med vaccine. FOTO: Klaus Qvortrup - Universitetets Tech Trans-Kontor patenterede den nye vaccineplatform, og kontoret indgik udviklings- og kommercialiseringsoptionsaftalen omkring den videre udvikling med Okairos. Firmaet har faciliteter til at producere vacciner til mennesker og gennemføre de kliniske testfaser, fortsætter Peter Holst og uddyber:

– Dvs. de har mulighed for at tage sig af kliniske forsøg i mennesker. Min gruppe kan nu fokusere på, hvordan vaccinerne kan bringes til anvendelse overfor nogle af de allersværeste og mest komplekse sygdomme.

Peter Holsts nye platform skal give immunsystemet en langtidsholdbar, bredspektret og funktionel viden om det fremmedlegeme, der skal vaccineres mod. Og test i mus har allerede beskyttet dem mod for eksempel hjernesygdommen meningitis.

Vores immunsystem og klassiske vacciner kommer nemlig til kort, hvis virus enten muterer så hurtigt, at kroppen må give op over for de mange nye virus-forklædninger, eller hvis virus formerer sig så eksplosiv, at det helt overmander kroppes forsvarsværker. Peter Holsts mest frygtindgydende modstander er netop en virus, der gør begge dele – og det gør HIV.

Den mest frygtindgydende modstander er HIV

- HIV er et virus, hvor selv kraften i vores vaccineteknologi kommer til kort. Så den fremtidige forskning drejer sig om at bruge den nye vaccineteknologi så intelligent, at den uddanner immunsystemets specialtropper på mange forskellige måder. For så tror jeg, at vi har en chance, forklarer Peter Holst.

- Jeg fik de optimale muligheder for at videreudvikle min ph.d.-idé under mit postdoc-projekt, siger Peter Holst, der i en alder af 34 år leder det nystartede Laboratorium for Eksperimentel Vaccinologi på Københavns Universitet

 - Det er både spændende og en kæmpe udfordring at starte sit eget laboratorium. Vi bruger rigtig meget tid på at skrive ansøgninger til fonde, så vi kan skaffe løn til medarbejderne og få fat i de dygtige kolleger, som projektet kræver. Men jeg har min egen gruppe, et gensidigt givende erhvervssamarbejde og har fået en chance for rent faktisk at gøre en forskel for sundheden på verdensplan. Dét viser, hvor vigtigt det er med gode vejledere under ph.d.-afhandelingen, som hjælper både med det fagligt videnskabelige og det praktiske.


Kontakt

Lektor Peter Johannes Holst
Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Telefon: 35 32 78 65
Mobil: 29 41 79 95