17. april 2012

Forskningens Døgn indtager Københavns Universitet

FORMIDLING

Kæmpeblæksprutter, mystiske bjørnedyr og en hær af supersociale myrer. Det er nogle af de skabninger børn og voksne kan møde, når Københavns Universitet den 19. og 20. april omdanner Frue Plads til torveplads med boder og et væld af aktiviteter. Anledningen er Uddannelsesministeriets landsdækkende videnskabsfestival, Forskningens Døgn.

Det er 8. år i træk, at der landet over bliver afholdt Forskningens Døgn for at vække danskernes interesse for forskning. Formidlingsdagene bliver skudt i gang torsdag den 19. april ved et arrangement i Festsalen på Københavns Universitet, hvor uddannelsesminister Morten Østergaard og rektor Ralf Hemmingsen er værter. Kronprinsesse Mary overrækker traditionen tro Forskningskommunikationsprisen til en forsker, der har gjort en særlig indsats for at formidle sin forskning.

- I år har vi, i samarbejde med Københavns Kommune, flyttet det velkendte forskertorv fra Rådhuspladsen til Frue Plads for at skabe endnu større tilknytning til universitetet. Efter den officielle åbning vil H.K.H. Kronprinsesse Mary blive guidet rundt på Forskertorvet, hvor vi inviterer alle til at tage et kig ind i forskningens verden, siger kommunikationsmedarbejder Mette Rousøe fra Københavns Universitet.

Forskning på pladsen

Fra Forskertorvet kan de besøgende, sammen med forskere fra Øresundsakvariet, for eksempel dykke  ned i de mangeartede livsformer i Øresund og Kattegat eller tage med på en rejse 500 millioner år tilbage i tiden og møde de sagnomspundne og gådefulde kæmpeblæksprutter, der var det altdominerende rovdyr i datidens have. Man kan også undersøge, hvordan supersociale myrers samarbejde, og blive klogere på malaria og vacciner. Gæsterne kan også få indblik i, at transformers, der tilpasser sig deres omgivelser efter forgodtbefindende ikke er helt så helt så meget science fiction endda…

I anledning af det danske EU-formandskab kan torvets besøgende også kigge forbi debatteltet 'Fremtiden EUropa' - og undervejs snuppe sig en smagsprøve fra det nordiske hverdagskøkken.

Forskertorvet er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Københavns Kommune, som også bidrager med en række faglige aktiviteter. Forskertorvet har åbent fra kl. 9.00-16.00 torsdag den 19. og fredag den 20. april.

Stjerner med hjerner

Som en del af åbningen af Forskningens Døgn vil inviterede gymnasieklasser fra hele landet kunne deltage i festlighederne – blandt andet som publikum i dysten 'Stjerner med hjerner', hvor en ph.d.-studerende fra hvert af alle landets universiteter dyster. Konkurrencen bygger på et stand-up koncept, hvor de studerende hver har tre minutter til at præsentere deres forskningsfelt på en vedkommende og fængende måde. Herefter udpeger publikum og et ekspertpanel vinderen.

Københavns Universitet stiller med ph.d.-studerende Julie Askholm fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, som har tre minutter til at fortælle om 'Pia Kjærsgaards retorik gennem fem folketingsvalg'. Se videopræsentation af Julie Askholm.

Se alle tilbud

Læs mere om Forskningens Døgn på www.forsk.dk og se Københavns Universitets tilbud på Forskertorvet på www.forskningensdoegn.ku.dk

 

Kontakt

Kommunikationsmedarbejder Mette Rousøe
KU Kommunikation
Tlf: 35 32 42 65

Kommunikationsmedarbejder Torben Ingerslev Roug
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Tlf: 35 33 36 70