30. juni 2012

Viden om CO2 påvirker ikke unge

GLOBAL OPVARMNING

Det nytter ikke at fylde mere viden om den globale opvarmning på unge. Ny undersøgelse viser, at viden om øget CO2-udledning alligevel ikke får unge til at handle mere klimavenligt i hverdagen. Sociologer fra Københavns Universitet analyserer i undersøgelsen, hvordan unge danskere forholder sig til den globale opvarmning.

- De unge, der ved allermest om klimaet, handler ikke mere klimavenligt end andre unge, der er med i vores undersøgelse, siger Peter Gundelach, professor i sociologi på Københavns Universitet.

Viden om øget CO2-udledning får ikke unge til at handle mere klimavenligtSammen med to forskerkolleger har Peter Gundelach netop analyseret, hvordan unge danskere mellem 18 og 35 år forholder sig til klodens klima og den globale opvarmning. I alt har 2.548 unge deltaget i undersøgelsen ’Klimaets sociale tilstand’.

CO2 er for nørdet

Peter Gundelach mener, at samfundsdebatten om klimaet, som medierne formidler, har været alt for teknisk, abstrakt og kompleks:

- Klimaet fylder ikke meget i de unges bevidsthed eller hverdag. Det skyldes blandt andet, at den viden, der bliver formidlet om klimaet er for nørdet. Jeg kan sagtens følge de unge, for jeg kan heller ikke selv forholde mig til, at jeg har sparet miljøet for to tons CO2, fordi jeg har deltaget i en cykelkampagne. CO2-opgørelser siger mig ikke noget, men problemet er, at det heller ikke siger de unge noget, siger Peter Gundelach.

Nye energiformer

En anden ting, der kan være med til at forklare undersøgelsesresultatet er, at der på Christiansborg og andre steder ofte bliver talt om en omlægning af energiformerne:

- Fagfolk og politikere taler meget om, at vi skal omlægge nutidens energiformer. Vi skal gå fra fossile brændsler til bæredygtige energier, som for eksempel vindmøller i fremtiden. Men en omlægning holder klimaspørgsmålet på afstand af de unges hverdag og signalerer, at vi ikke kommer til at lide afsavn, og vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske, siger Peter Gundelach.

De ’hverdagsbekvemme’

Forskerne bag undersøgelsen har målt, hvor klimavenlige de unge i undersøgelsen er. Jo højere uddannelsesniveau, desto mere klimavenlig er deltageren typisk. Der er også en tendens til at kvinder er mere klimavenlige end mænd, ligesom politisk tilhørsforhold spiller en rolle. Deltagerne, der stemmer på partier på venstrefløjen er mere klimavenlige end unge, der stemmer på højrefløjen.

Til trods for at klimavenligheden kan variere, så kalder forskerne bag undersøgelsen hovedparten af de unge for ’hverdagsbekvemme’. De 'hverdagsbekvemme' kan ikke overskue klimaproblematikken, og de gør ikke noget særligt, fordi de bliver fastholdt af vaner og muligheder for at handle klimavenligt.

Ifølge forskerne, er de unge klimavenlige, så længe det ikke er for besværligt i hverdagen. Peter Gundelach forklarer det for eksempel med, at en deltager i undersøgelsen siger, det er i orden, at have to biler, når familien bor ude på landet.

Flyrejsen er hellig

Hverdagsbekvemmeligheden skinner i høj grad igennem, når de unge skal forholde sig til flyrejser, der er udnævnt til den største synder og trussel mod klimaet. Undersøgelsen konkluderer, at ingen vil undvære flyrejserne, uanset hvor klimavenlige de ellers er:

- Flyrejser er meget hellige for de unge. Rejserne er billige,Peter Gundelach hurtige, bekvemme og forbundet med en lystfølelse, der sætter fornuften ud af spil. Mange unge opfatter det næsten som en rettighed – at de har ret til at flyve et sted hen i verden, hvor solen skinner, fordi vejret ofte er dårligt i Danmark, fortæller Peter Gundelach.

Sats på værdierne

Peter Gundelach og hans forskerteam mener, at der på politisk plan bør satses langt mere på værdier frem for viden, når det gælder klimaet:

- Værdier i forhold til klimaet har betydning for de unge, ikke viden om CO2-udledning. Derfor tror jeg, at politikere og andre vil kunne få en helt anden dialog med unge, hvis de tog mere fat på de store spørgsmål om, hvilket samfund det er, vi ønsker i fremtiden, siger Peter Gundelach.

Professor i sociologi, Peter Gundelach, mobil 61 60 61 83
Sociolog Bettina Hauge, mobil 23 10 48 06