Dårlige tænder nedsætter livskvaliteten hos AIDS-ramte i Afrika – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.7 > Dårlige tænder nedsætt...

11. juli 2012

Dårlige tænder nedsætter livskvaliteten hos AIDS-ramte i Afrika

sund mund

Social ulighed inden for tandpleje er et alvorligt problem overalt i verden. Men uligheden vokser særligt i udviklingslande, hvor man slås med begrænsede ressourcer, stigende forekomst af kroniske sygdomme og desperat mangel på sundhedspersonale.

Poul Erik Petersen er professor ved Københavns Universitet, Odontologisk Institut.  Han er aktuelt tilknyttet WHO og støder dagligt på bekymrende fakta, når det handler om den globale tand- og mundsundhed. Med økonomisk støtte fra Udenrigsministeriet har Poul Erik Petersen netop afsluttet en omfattende undersøgelse af konsekvenserne for munden af HIV og AIDS hos både børn og voksne i de to afrikanske lande Tanzania og Burkina Faso.Dårlige tænder nedsætter livskvaliteten hos AIDS-ramte i Afrika

– HIV-infektion nedsætter kroppens modstandskraft, og dermed øges også risikoen for mundsygdomme. HIV-inficerede personer er hyppigere ramt af for eksempel alvorlig tandkødsbetændelse og paradentose – de løse tænders sygdom.  Andre problemer er svampeinfektion i munden og nedsat spytsekretion. HIV-ramte spiser ofte usund og sukkerholdig kost, som så medvirker til huller i tænderne. I Afrika har de færreste råd til reel behandling, og så er tandudtrækning det billigste alternativ, siger Poul Erik Petersen.

70 procent af verdens HIV- og AIDS-tilfælde bor på det afrikanske kontinent og mere end 20 procent af befolkningen i syv afrikanske lande er smittet. Forebyggelse er vejen frem, og her viser de nye forskningsresultater, at skolesundhedsarbejde er en vigtig nøgle.

Tandudtrækning uden fortrydelse

– I et land som Burkina Faso har man én tandlæge per 250.000 indbyggere – i Danmark er tallet 1:1.000. Forebyggelse er ganske enkelt ikke på dagsordenen i de fattigste lande. De lokale tandlæger på hospitaler modtager i omegnen af halvtreds patienter om dagen, ressourcerne er små og mange af de fattige patienter lider af HIV og AIDS. En konsultation for tandpine ender som oftest med tandudtrækning. Det kan man gøre 32 gange på et voksent menneske – så er det slut. Tandudtrækning er en irreversibel handling, og manglende tænder reducerer i høj grad livskvaliteten, siger Poul Erik Petersen

Et globalt – og et nationalt – anliggende

Poul Erik Petersen står bag en nyere international undersøgelse af tandforhold.  Undersøgelsen tegner et billede af tand- og mundproblemer i 76 lande, og der er markante globale uligheder.  For folk med akutte smerteproblemer fra tænder og mund, får kun en tredjedel tandpleje, hvis de bor i et af verdens lav-indkomtslande. Bor de derimod i et høj-indkomstland, så får næsten alle den behandling, de har behov for. I alle typer af lande – rige som fattige – er det de socialt og økonomisk dårligt stillede mennesker, der bærer den største sygdomsbyrde.

– I et rigt land som Danmark ser vi også en social slagside i sundhedsvæsenet – og uligheden er især stor, når det gælder tandforhold.  Tal fra 2010 viser, at 25 procent af ældre mennesker med kort skoleuddannelse har mistet alle deres naturlige tænder mod 4 procent af ældre med studentereksamen. 70 procent af lavt uddannede ældre har regelmæssige forebyggende besøg hos tandlægen, mens det gælder for 90 procent af ældre med høj uddannelse, siger Poul Erik Petersen.

Kontakt:

Professor Poul Erik Petersen