21. september 2012

Årsag til diabetes kan være knyttet til jerntransport

HEAVY METAL

Videnskaben har i årevis forsøgt at forklare årsagerne til diabetes. Forskere på Københavns Universitet og Novo Nordisk A/S har nu vist, at øget aktivitet af en særlig jerntransportør ødelægger insulinproducerende betaceller. Desuden viser den nye forskning, at mus uden den pågældende jerntransportør er beskyttet mod udvikling af diabetes. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Cell Metabolism.

Forskere tættere på årsag til diabetes Knap 300.000 danskere har diabetes – heraf har 80 procent af patienterne livsstilssygdommen type 2-diabetes. Antallet af diabetikere fordobles hvert 10. år, og sygdommen koster ifølge Diabetesforeningen det danske samfund omkring 86 millioner kroner om dagen.

Diabetes skyldes, at betacellerne i bugspytkirtlen ikke producerer insulin nok til at dække kroppens behov. Ny forskning fra Københavns Universitet og Novo Nordisk A/S knytter denne defekt til en særlig cellulær jerntransportør:

– Jern er et livsnødvendigt mineral for kroppen og indgår i mange enzymer og proteiner – fx det røde farvestof i vores blod som sikrer ilttransporten. Men jern kan også fremme dannelsen af giftige iltradikaler. Hvis jernindholdet i cellerne bliver øget, er der derfor risiko for vævsskade og sygdom. Vi kan se, at det er skadeligt, hvis en bestemt jerntransportørs aktivitet øges for meget i betacellen. Og hvis vi helt fjerner jerntransportøren i betaceller i genetisk tilpassede musemodeller, er musene faktisk beskyttet mod diabetes, fortæller professor Thomas Mandrup-Poulsen, Biomedicinsk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Jernoverskud øger diabetesrisiko

Sammen med forskningslektor Christina Ellervik og professorerne Børge Nordestgaard og Henrik Birgens fra Københavns Universitet har Thomas Mandrup-Poulsen tidligere dokumenteret en sammenhæng mellem jernoverskud og diabetesrisiko med udgangspunkt i store befolkningsundersøgelser. Men det er første gang, at forskere har fundet forbindelsesleddet mellem inflammation og jerntransport, som ser ud til at være den underliggende årsag til den øgede risiko:

– Det er nødvendigt med kontrollerede kliniske forsøg, hvor forskere viser, at ændringer i kroppens jernindhold kan nedsætte diabetesrisikoen. Først på det tidspunkt kan man råde mennesker med risiko for diabetes til at undgå jerntilskud – eller anbefale medicinsk behandling, der kan reducere jernmængden i kroppen, siger Thomas Mandrup Poulsen.

Den evolutionære forklaring

Holdet bag den videnskabelige artikel i Cell Metabolism kan se, at de inflammatoriske signalstoffer, som bliver dannet omkring betacellerne i både type 1- og type 2-diabetes, accelererer jerntransportørens aktivitet.

– Den evolutionære forklaring på, at den højt specialiserede betacelle bliver påvirket af inflammatoriske signalstoffer – og rummer den potentielt farlige jerntransportør – er formentlig, at forbigående øgning af iltradikal-mængden er kritisk for at finjustere insulindannelsen under fx feber og stress. Men naturen havde ikke forudset den længerevarende, lokale dannelse af signalstoffer omkring betacellerne, som vi ser i type 1- og type 2-diabetes, forklarer Thomas Mandrup-Poulsen.

De nye resultater er ikke kun interessante for diabetesforskere. Man kan nemlig benytte betacellen som model for andre celler som er særlig følsomme over for jern – fx leverceller og hjertemuskelceller.

Kontakt

Professor Thomas Mandrup-Poulsen
Mobil: 30 33 03 87