Forskere påviser klar sammenhæng mellem antistof og leddegigt – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.9 > Forskere påviser... og...

07. september 2012

Forskere påviser klar sammenhæng mellem antistof og leddegigt

SUNDhed

Personer med forhøjede niveauer af antistoffet rheumatoid faktor i blodet har op til 26 gange højere risiko for at udvikle leddegigt. Kvindelige rygere mellem 50 og 69 år er særligt i farezonen. Det viser ny forskning fra Herlev Hospital og Københavns Universitet, hvor forskerne har fulgt 9.712 danskere i 28 år. Resultaterne er netop publiceret i British Medical Journal.

Leddegigt er en kronisk inflammatorisk ledsygdom, der påvirker omkring 1 procent af verdens befolkning – kvinder tre gange oftere end mænd. 35.000 danskere har leddegigt. En blodprøve kan ikke diagnosticere sygdommen, men et forhøjet niveau af rheumatoid faktor i blodet kan indikere tilstanden.35.000 danskere har leddegigt

Indtil nu har det ikke været klart, om høje niveauer af antistoffet i personer uden leddegigt er forbundet med senere udvikling af tilstanden. Men nu påviser danske forskere en krystalklar sammenhæng:

– Resultaterne taler deres tydelige sprog. Vi kan fx se, at en fordobling af rheumatoid faktor i blodet over 10 år forhøjer risikoen for leddegigt med faktor tre. Det højeste niveau vi målte på, er forbundet med hele 26 gange højere risiko for at udvikle sygdommen. I absolutte tal blev den højeste 10 års-risiko for leddegigt på 32 procent set i 50-69 årige kvinder, der røg og havde et rheumatoid faktor-niveau på 100 IE/ml eller mere, fortæller professor og overlæge Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev Hospital.

Blod fra næsten 10.000 danskere

Forskerne har målt rheumatoid faktor-niveauer i 9.712 danskere i alderen fra 20 til 100 år uden leddegigt. Data stammer fra det store befolkningsstudie Østerbroundersøgelsen. Personerne der medvirkede i studiet er blevet fulgt i 28 år. I løbet af perioden udviklede 183 personer leddegigt.

Der er målt på tre rheumatoid faktor-niveauer på henholdsvis ’25-50 IE/ml’, '50,1 til 100 IE/ml' og ’mere end 100 IE/ml’. Disse tal er sammenlignet med et normalt niveau af antistoffet (lavere end 25 IE/ml).

Den laveste 10 års-risiko for leddegigt på 0,1 procent blev set hos mænd i alderen 70 år og derover med rheumatoid faktor på mindre end 25 IE/ml.

Sune F. Nielsen er forsker på Herlev Hospital og førsteforfatter til studiet i British Medical Journal. Han understreger, at undersøgelsen ikke kan bevise en kausalforbindelse mellem leddegigt og rheumatoid faktor.

Men forskerne konkluderer, at resultaterne kan føre til en revision af retningslinjerne for henvisning til speciallæge:

– På baggrund af de nye forskningsresultater anbefaler vi, at personer, der i forbindelse med blodprøve får konstateret et forhøjet niveau af reumatoid faktor, bliver grundigt undersøgt for den invaliderende sygdom leddegigt – også selvom de ikke har symptomer. På den måde kan man måske tidligere begynde eventuel behandling af sygdommen, siger Børge Nordestgaard.

Kontakt:

Professor Børge Nordestgaard