5. februar 2013

Professor og biohackere indgår usædvanligt samarbejde

OPEN SOURCE

Det er et højst atypisk samarbejde, som professor Birger Lindberg Møller fra Københavns Universitet nu indleder med ”biohackere” fra foreningen BiologiGaragen – det første af slagsen herhjemme. Foreningen er en del af et nyt globalt fænomen, hvor bio-innovatører og gør-det-selv biotek’ere samles i kældre og garager for at dele viden og opfinde nyt. Fænomenet spås en stor fremtid af bl.a. Bill Gates, som selv startede sit globale it-imperium på samme måde. Herhjemme har biotekfirmaet Novozymes rundhåndet givet et sponsorat til foreningen.

Birger Lindberg Møller med Martin Malthe Borch fra Biologigaragen. Foto: Lennart Søgård-Høyer.

Birger Lindberg Møller med Martin Malthe Borch fra Biologigaragen. Foto: Lennart Søgård-Høyer.

- Der er en fantastisk entreprenørånd i gør-det-selv miljøet. Masser af inspiration for såvel universitetsforskere som forskningsunderstøttede virksomheder hos disse pionerer. Vi kan til gengæld stille med solid erfaring. Så det nye samarbejde er til gavn for alle parter, siger professor Birger Lindberg Møller fra Center for Syntesebiologi på Københavns Universitet, der er internationalt kendt for sin forskning indenfor biotek og syntesebiologi.

Avanceret pulterkammer

Der er en verden til forskel på de dyrt udstyrede laboratorier på Københavns Universitet og så til BiologiGaragens laboratorium, der er bygget op i en kælder på Frederiksberg.

Martin Malthe Borch. Foto: Lennart Søgård-Høyer.

Martin Malthe Borch. Foto: Lennart Søgård-Høyer.


Men målet er det samme: Forskerånd, opfindsomhed og udvikling af konkrete produkter til billige penge i forhold til, hvad det ellers koster på det konventionelle marked.


BiologiGaragens laboratorium i kælderen på Frederiksberg ligner mest af alt et pulterkammer, men det er fyldt med ganske udsædvanlige effekter – bl.a. avanceret laboratorieudstyr til molekylærbiologisk arbejde.

Her har de unge biohackere bl.a. udviklet en smartphone-app, der kan tælle bakteriekolonier og overvåge deres væksthastighed. Denne app kan downloades gratis af interesserede, mens tilsvarende udstyr på det kommercielle marked koster ca. 20.000 kr. Noget som bl.a. skoler og andre offentlige institutioner i sparetider kan få ”gratis glæde” af.

Ny kilde til samfundsvækst

Birger Lindberg Møller mener, at det er vigtigt for Københavns Universitet at engagere sig i disse nye uafhængige opfinder- og innovationsmiljøer, som er baseret på udveksling af viden - frem for rivalisering, patenter og forretningshemmeligheder.

- Det er i disse miljøer, at helt nye typer af produkter vil opstå, baseret på utraditionel kombination af håndværksmæssig dygtighed og interesse for ny teknologi. De har potentialet til at blive nye kilder til økonomisk vækst, præcis som regeringen efterlyser, siger professoren, som er optimistisk, hvis flere i fremtiden vil lade sig inspirere af gør-det-selv folkets åbne vidensdeling.

- Vi kan se inden for syntesebiologien at åben vidensdeling, i stil med hackerspace-bevægelsen, giver forskningen syvmilestøvler på – til gavn for både forskere, virksomheder og samfund, siger Birger Lindberg Møller, som dog ikke er blind for, at det skal kombineres med nye måder at tænke forretningsmodeller på.

Hos Novozymes følger man også udviklingen i hackermiljøet:

- Vi betragter udviklingen i Labitat med stor nysgerrighed og interesse. Innovation og nytænkning er ikke forbeholdt virksomheder og universiteter, men i stigende grad opstår det også i netop disse gør-det-selv miljøer. I og med Novozymes lever af innovation og er afhængig af viden, vælger vi derfor at støtte op omkring og være en del af den globale tendens, som vi ser i gør-det-selv miljøerne, understreger Thomas Schäfer, Vice President for Innovation Office i Novozymes’ forskningsafdeling.

Potentialet i miljøet er stort, og det er således ikke uden grund, at Bill Gates har udtalt til Wired Magazine, at hvis han var teenager i dag, ville han fokusere på gør-det-selv biologien.

Kontakt

Nanna Heinz, forskningskoordinator, KU, tlf. 50831884
Martin Malthe Borch, Biologigaragen, tlf. 61713656
Benedikta Hedegaard, Novozymes, tlf. 30771964.

Læs mere om:

Center for Syntesebiologi
Biologigaragen
Labitat
Hackerspaces
Novozymes

Medicinsk Museion i København huser i øjeblikket en udstilling og et aktivt laboratorium for kommende biohackere - læs mere:  https://sund.ku.dk/nyheder/nyheder2013/biohacking/