Dødelig kolesterolsygdom er overset og ubehandlet – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.10 > Dødelig kolesterolsygd...

21. oktober 2013

Dødelig kolesterolsygdom er overset og ubehandlet

Hjertet

Arveligt forhøjet kolesterolindhold i blodet fører til tidlig hjertesygdom. Tilstanden er overset og ubehandlet i stort set hele verden – herunder Danmark. Det er meget problematisk, fordi sygdommen er farlig, men samtidig nem at diagnosticere og behandle. Det konkluderer en konsensusrapport fra the European Atherosclerosis Society. Rapporten er for nylig publiceret i det anerkendte tidsskrift European Heart Journal.

En ny konsensusrapport dokumenterer massiv underdiagnosticering og underbehandling af arveligt forhøjet kolesterol i blodet – såkaldt familiær hypercholesterolæmi – i stort set alle verdens 200 lande. De eneste undtagelser er Holland og Norge.

Dødelig kolesterolsygdom er overset og ubehandlet

–I de fleste af verdens lande er det ukendt, hvem der har familiær hypercholesterolæmi. Det betyder, at tilstanden først bliver opdaget, når personen får en hjertesygdom eller pludseligt dør i en alt for ung alder. Det er en sundhedsmæssig falliterklæring, når man tænker på, hvor nemt sygdommen kan forebygges, siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital. Han er hovedforfatter på den nye konsensusrapport, som er offentliggjort i European Heart Journal.

– I den almindelige befolkning har mellem 1 ud af 200 personer og 1 ud af 500 personer arvet sygdommen familiær hypercholesterolæmi. Det gør sygdommen til den hyppigste arvelige og dødelige sygdom, hvor der er en sikker og billig behandling i form af statiner til kolesterolsænkning. Statiner har få bivirkninger, som er til at overse, når man har stærkt forhøjet risiko for alvorlig hjertesygdom, siger Børge Nordestgaard.

I hele verden anslås det, at der er mellem 14 og 34 millioner mennesker med familiær hypercholesterolæmi. I Europa er det tilsvarende antal mellem 1,8 og 4,5 millioner. I Danmark er tallet mellem 11.000 og 28.000 mennesker. Disse tal er baseret på den store Herlev/Østerbro-befolkningsundersøgelse.

– I Holland og Norge har man fundet de fleste mennesker med familiær hypercholesterolæmi, og de bliver tilbudt kolesterolsænkende behandling med statiner. I Danmark anslås det, at kun omkring 500 personer med familiær hypercholesterolæmi er fundet og behandlet tilfredsstillende, siger Børge Nordestgaard.

Diagnosen er nem at stille

Diagnosen familiær hypercholesterolæmi er nem at stille og kræver ud over måling af kolesterol kun spørgsmål om tidlig hjertesygdom i familien. Et kolesteroltal over 8 mmol/L hos en voksen eller over 6 mmol/L hos et barn bør straks vække mistanke, og diagnosen kan bekræftes af en gentest.

–Det er overraskende og sørgeligt at selv rige lande med udviklede sundhedsvæsener ikke formår at hjælpe disse mennesker. Det skyldes ikke økonomi, da sygdommen er både billig og nem at diagnosticere og behandle, siger professor John Chapman. Han er medforfatter på rapporten og professor ved Pitie-Salpetriere universitetshospitalet i Paris.

Koordineret national indsats nødvendig

Børge Nordestgaard mener, at der er brug for en koordineret national indsats med klinikker på alle større sygehuse i Danmark på samme måde som de eksisterende diabetesklinikker.

–Registreringen af familiær hypercholesterolæmi og de ramte familier ville også klart forbedres, hvis WHO tildelte sygdommen sin egen diagnosekode som med diabetes, slutter Børge Nordestgaard.

Kontakt:

Professor Børge Nordestgaard