Stamceller forvandles til levende plastre til tarmen – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.10 > Stamceller forvandles ...

17. oktober 2013

Stamceller forvandles til levende plastre til tarmen

Stamcelleterapi

Mere end 20.000 danskere lider af invaliderende kronisk tarmbetændelse. Patienterne behandles med dyr medicin, som kun dæmper symptomerne, eller får fjernet den syge del af tarmen kirurgisk og mister derved store dele af deres tarmsystem. Forskere på BRIC, Københavns Universitet, har stået i spidsen for et verdensomspændende samarbejde, med at skabe en potentiel ny behandling. Deres forskning viser at umodne stamceller kan dyrkes og bruges som levende plastre i den syge tarm. Resultaterne er netop publiceret i tidskriftet Cell Stem Cell.

Umodne stamceller reparer syge tarme

Umodne humane stamceller isoleret fra tarmen. Foto: Robert Fordham

Der er et konstant slid på den indre overflade af vores tarme, som var det belægningen på en travl tysk motorvej. Overfladecellerne bliver hurtigt slidt ned og skal livet igennem udskiftes. Det sker ved, at stamceller i tarmen konstant deler sig til nye overfladeceller. Et hold bestående af flere internationale forskergrupper, ledet af lektor Kim Jensen fra BRIC, Københavns Universitet og Cambridge University, har netop identificeret nogle unikke umodne stamceller i fosterstadiet, som er meget forskellige fra stamcellerne i en voksens tarm.

-Vores fund af denne type stamceller forklarer hvordan tarmsystemet kan udvikle sig i fosterlivet, så det faktisk er klar til at optage føde når vi bliver født. Og helt afgørende, har vi vist at disse umodne stamceller kan isoleres og dyrkes i laboratoriet, og senere stimuleres til at gro i tarmen igen, lidt ligesom et levende plaster, forklarer Kim Jensen.

Transplanterede stamceller gror som plaster i tarmen på mus med kronsik tarmbetændelse. Foto: Robert Fordham

I eksperimentelle forsøg er det foreløbig lykkedes forskerne at transplantere umodne stamceller, isoleret fra forsterstadier, til tarmen i mus med kronisk tarmbetændelse. Her danner cellerne et levende plaster, der dækker de åbne sår og hjælper til med helingen. Forskerholdet håber på at deres resultater kan udvikles til en egentlig behandling for patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, som et alternativ til den nuværende symptombehandling og kirurgisk fjernelse af de betændte tarmområder.

Forskernes har fundet de samme umodne stamceller i mennesketarme og har udviklet teknikker til at isolere og dyrke dem i laboratoriet. Deres næste skridt er at samarbejde med japanske læger om, at forsøge at transplantere disse celler til mus med forskellige tarmsygdomme, som et første skridt i retningen af at vise de levende plastre også virker hos os mennesker.

-Det er endnu for tidligt at give et bud på, hvornår de første patienter kan få glæde af vores nye opdagelse. Men hvis det lykkes, kan det få stor betydning for de rigtig mange patienter, der i dag lever med alvorlige gener fra tarmbetændelse eller konsekvenserne af at få fjernet store dele af tarmen, siger læge Shiro Yui.

Nuværende behandling halter efter den nyeste forskning

Indtil nu, har man troet at betændelsessygdomme i tarmen udspringer fra problemer med immunsystemet. Men den nyeste forskning viser at dette kun er den ene halvdel af historien, og at symptomerne skyldes fejl i tarmens overfaldeceller. Den nyeste forskning skal altså tage kampen op med den gængse behandling, og det er ikke altid let.

Derfor har Kim Jensen samlet et team af stærke japanske, engelske og danske molekylærbiologer og læger, som med hver deres ekspertise indenfor stamcelleforskning, har bidraget til at udvikle metoder til at isolere og dyrke de primitive stamceller i laboratoriet og til at transplantere dem tilbage i tarmen hos mus. Samarbejdet er et unikt eksempel på at international og tværfaglig forskning virkelig bringer afgørende resultater. Som et led i samarbejdet har forskningsgrupperne udvekslet personale og Shiro Yui, som er en ledende japansk læge, er i gang med et to-årigt ophold i Kim Jensens gruppe i Danmark.

-Japan står meget stærkt indenfor at udvikle stamcelleterapier og de kompetencer og samarbejdsmuligheder bringer jeg med til Danmark og Europa gennem mit ophold. Samtidig bliver jeg trænet i at udforske de grundlæggende biologiske funktioner af stamceller, et område hvor Kim Jensens laboratorium står stærkt, siger Shiro Yui, som netop har modtaget Det Frie Forskningsråds nye stipendium Mobilex til sit ophold i Danmark.

Forskningen er støttet af Lundbeckfonden Fellowship, Det Fri Forskningsråd, samt engelske bevillinger fra MRC og Welcome Trust.

Lektor Kim Bak Jensen, telefon 35 32 56 82, kim.jensen@bric.ku.dk