Fiskehud giver ny viden om immunforsvaret – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.12 > Fiskehud giver ny vide...

14. december 2013

Fiskehud giver ny viden om immunforsvaret

Immunforsvar

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt immunreaktioner i fiskehud og kortlagt ændringer i mekanismer, der blandt andet finder sted i forbindelse med immunsygdomme hos mennesker og dyr. Studierne er nyligt publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.

Mennesket og fisken har lignende immunsystemer. Det gælder både i produktion af immunceller, antistoffer og de mange regulerende molekyler, der får hele systemet til at spille sammen som et symfoniorkester i topform. For nylig gjorde et hold af biologier og dyrlæger en ny, lovende opdagelse på inficerede ørreder, mens de forskede i produktionsforhold for fisk:

-Vi opdager til vores store overraskelse, at immunreaktionen bliver mildere ved mødet med en særlig snylter, så fisken får et mindre hårdt sygdomsforløb med fx nedsat betændelse, fortæller Kurt Buchmann, professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Elektronmikroskopisk optagelse af de ganske små snyltere kaldet Ichthyobodo necator, som får fiskens immunsystem til at skifte spor og blive mildere.

Han står i spidsen for forskergruppen bag flere studier i fiskehud, der for nylig er publiceret i Journal of Fish Diseases og PNAS.

Snylter mildner immunreaktion

De nye forsøg viser, at fiskens hud kan igangsætte immunreaktioner og måske vigtigere: Ved en af de snyltere forskerne har undersøgt, går ændringen fra en såkaldt type 1 reaktion til en mildere version kaldet type 2 med fx mindre grad af inflammation. Det er interessant, fordi det er en lignende type 1 reaktion, læger og dyrlæger kan iagttage ved immunsygdomme hos mennesker og dyr.

Man kunne tro, at immunforsvarets reaktion helst skal være så kraftig, som det er muligt, men sådan forholder det sig ikke. Inflammation er kroppens måde at gendanne sig selv på, men der er ikke langt fra en helbredende effekt til en skadelig effekt. Inflammation er en delikat balancegang, som kan løbe løbsk og  bane vejen for immunsygdomme som tarmbetændelse og gigt. Derfor kan det vise sig afgørende ved en række sygdomme, hvis vi på længere sigt kan ændre immunreaktionen.

Opdaget ved et tilfælde

Forskernes mål var oprindelig at undersøge, hvordan man nemmest slipper af med to ubehagelige snyltere (henholdsvis Ichthyophthirius multifiliis og Ichthyobodo necator), der begge skaber problemer i fiske-opdrætsindustrien. Men i løbet af undersøgelserne, fik de samtidig den uventede viden, at snylteren Ichthyobodo necator ændrer immunreaktionen på inficerede fisk, så den bliver mildere. Det er denne ændring, biologer og dyrlæger nu vil sætte under lup.

Nye forsøg i zebrafisk afprøver behandling

Fisk opstod som primitive hvirveldyr for 450 millioner år siden, og i udviklingens løb har vi  mennesker ganske enkelt forfinet en række af  de forsvarsmekanismer, fiskene svømmer rundt med. De basale elementer i vores immunsystem stammer altså fra fiskene. Kurt Buchmann håber derfor, at erfaringerne fra forsøg med fisk kan give indsigt i potentialet for at mildne betændelse ved immunsygdomme hos både mennesker og dyr.

- Vi har nu iværksat en række undersøgelser på zebrafisk, hvor vi forsøger at behandle en immunsygdom hos fisk ved hjælp af bestemte snyltere.  Det kan bringe os nærmere en forståelse af, hvordan vi kan mildne immunreaktioner, siger Kurt Buchmann.

Professor Kurt Buchmann