14. februar 2013

Forskere gør væddeløbsheste fertile

SPIN-OUT

Ti procent af alle hopper har svært ved at få føl. Nu har to danske forskere opdaget, hvad der kan være galt og fremstillet et produkt, der kan hjælpe hestene med at blive drægtige. Produktet er med stor succes blevet testet af veterinærer på verdens største hestehospital i Kentucky, hvor ejere af kostbare fuldblodsheste vil gøre næsten hvad som helst for at kunne avle på deres hopper.

Professor Anders Miki Bojesen og embryolog Morten Rønn Petersen. Foto: Henrik Petit (klik på billedet for at se og downloade stort billede).

Den hyppigste årsag til hoppers nedsatte frugtbarhed er en kronisk infektion i livmoderslimhinden, der bliver forårsaget af streptokokken Streptococcus equi subspecies zooepidemicus.

- Vi har opdaget, at mange heste, som testes negative for streptokokken har en sovende infektion, der ikke giver kliniske symptomer. Til trods for de manglende kliniske symptomer tyder meget på at hopperne får nedsat fertilitet, siger professor Anders Miki Bojesen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologipå Københavns Universitet.

Sammen med dyrlæge ph.d. Morten Rønn Petersen, der nu arbejder på Rigshospitalets Fertilitetscenter har Anders Miki Bojesen nu fundet en løsning på problemet. Under et infektionsforsøg fandt forskerne tilfældigt et stof, der kan vække de sovende bakterier og udviklede så produktet Bactivate:

- Når man kan vække bakterierne, kan man diagnosticere infektionen og få hestene behandlet med almindelig antibiotika. Streptokokkerne er normalt ikke resistente over for antibiotika, men når bakterierne ikke er aktive, er deres stofskifte lavt, og så bider antibiotika ikke på dem. Bactivate består af signalstoffer, der trigger væksten af bakterierne, som fluks går i gang med at dele sig og opføre sig som normale streptokokker, som man så kan behandle, siger Anders Miki Bojesen.

Succesrate på 72 procent

Bactivate er blevet testet i samarbejde med et af verdens største hestehospital, Hagyard Equine Medical Institute. Hospitalet hører hjemme i Kentucky i den amerikanske by Lexington, der også er kendt som 'Horse Capital of the World'. Forskerne fremstillede en opløsning med stoffet og prøvede det af. De hopper, der fik stoffet, udviklede en bragende livmoderbetændelse, som dyrlægerne så kunne behandle:

- Vi afprøvede det på 64 avlshopper på Hagyard, som man mange gange tidligere havde prøvet at få med føl, og hvor sandsynligheden for, at de blev drægtige, var meget lav. Hopperne blev parret hurtigt efter behandlingen, og 83 pct. af dem blev drægtige inden for halvanden måned, heraf fødte 72 pct. levedygtige føl. Mange af hopperne havde været uden føl i mange brunstsæsoner, nogle flere år, men blev drægtige efter aktivering, behandling og bedækning, forklarer Morten Rønn Petersen.

Dyrlæge Kristina Lu fra Hagyard er begejstret:

- Det er et vigtigt skridt fremad, og vi har fundet ud af en masse, som vi ikke vidste før. I sidste ende er det jo et diagnostisk værktøj, fordi det får bakterierne i gang med at vokse, og det vil bestemt komme til at spille en rolle i fertilitetsbehandlingen.

Eksklusiv kundekreds

Den høje succesrate gjorde dyrlægerne på Hagyard så begejstrede, at det nu er hospitalet, der skal sælge produktet i USA, mens de to forskeres nystiftede firma, 'Bojesen & Petersen Biotech ApS', skal producere det. Bactivate er udviklet til en eksklusiv kundekreds og vil i første omgang primært blive solgt til at behandle nogle af verdens mest kostbare fuldblodshopper. De allerbedste væddeløbsheste kan løbe millioner af dollars ind i præmier til deres ejere, og ejerne kan tjene endnu mere ved at avle på dem.

Om Bactivate også vil blive solgt i Danmark, ved forskerne først, når der foreligger mere om mulighederne for godkendelse hos Lægemiddelstyrelsen.

Forskerne har fået hjælp til at udvikle den forretningsmæssige side af sagen af Copenhagen Spin-outs v. Københavns Universitets Tech Trans Kontor, der i samarbejde med industrien skal kommercialisere forskningsresultater ved at udvikle flere såkaldte spin-out virksomheder fra forskningsinstitutioner i hovedstadsområdet.

Kontakt

Professor Anders Miki Bojesen, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Tlf. 35 33 26 71

Embrylog Morten Rønn Petersen, Rigshospitalet, Fertilitetscenteret
Mobil: 60 71 21 69