Forskere finder ny forklaring på sukkersyge og nedsat vækst – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.4 > Forskere finder ny for...

24. april 2013

Forskere finder ny forklaring på sukkersyge og nedsat vækst

CELLEBIOLOGI

En forskergruppe på Københavns Universitet har taget et væsentligt skridt i retning af at forstå årsagerne til både sukkersyge og mangel på væksthormon. Deres nye opdagelser centrerer sig om kroppens evne til at regulere visse hormoner, og resultaterne er netop trykt i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PLOS Biology.

PICK1 indgår i en cellebiologisk proces, som er afgørende for, at bananfluer, mus og sandsynligvis også mennesker kan danne og lagre vigtige hormoner som insulin og væksthormon.

Nogle af de personer, der lider af sukkersyge eller nedsat vækst, har højst sandsynligt problemer med det såkaldte PICK1-protein. Et protein, der spiller en afgørende rolle for dannelsen af både væksthormon og insulin i kroppen.

- Vi har undersøgt, hvilken rolle PICK1 spiller, når der udsendes væksthormon fra hjernen og insulin fra bugspytlkirtlen. Vores forsøg viser, at mangel på PICK1 fører til mangel på væksthormon og insulin hos både bananfluer og mus. Hos musene kan vi helt konkret se, at de bliver små og tykke og dårligt tolererer sukker, når de mangler PICK1. Vi har god grund til at tro, at det samme gør sig gældende hos mennesker, siger professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi Ulrik Gether, der har gjort de nye opdagelser i samarbejde med forskerkollegerne Ole Kjærulff, Birgitte Holst og Kenneth Madsen.

- Forskellige celler producerer forskellige typer hormon og lagrer det for at kunne udskille det i blodet, når der er brug for det. Vi har hidtil haft en dårlig forståelse for den proces, som blandt andet er helt central for udviklingen af sukkersyge og nedsat vækst. Men med vores nye viden om PICK1-proteinet kan vi sige langt mere om, hvad der kan være gået galt, når man har de to sygdomme, siger professor Birgitte Holst og fortæller, at gruppen ønsker at arbejde videre med at undersøge om ændringer i PICK1-proteinet kan være skyld i at nogle personer bliver lave og overvægtige.

Avanceret transportsystem

Hormoner er stoffer, der regulerer kroppens funktioner via blodet i et sindrigt transportsystem. I det såkaldte Golgi-apparat – en cellebestanddel opbygget af fire til otte flade sække eller cisterner arrangeret i en stabel – foregår der en livlig trafik, hvor proteiner og hormoner bliver modificeret, sorteret og emballeret, så de kan sendes ud til destinationer i og uden for cellerne. Blandt disse proteiner og hormoner er insulin og væksthormon. De bliver pakket ned i små transportpartikler kaldet vesikler, og der bliver de, indtil cellerne modtager et signal om at sende hormonerne af sted. Det er denne molekylære dynamik, der er blevet kortlagt med identifikationen af PICK1, som viser sig at være en kritisk komponent i forhold til sukkersyge og nedsat vækst.

- Processen kan sammenlignes med en fabrik, hvor der pakkes legoklodser. Hvis pakkerne ikke bliver lavet ordentligt og kan sendes ud på det rette tidspunkt til den rette modtager, giver det problemer. I dette tilfælde med væksthormon og insulin, fastslår Birgitte Holst.

Fra bananfluer til mennesker

Ole Kjærulff og hans medarbejdere startede med at se på PICK1 i bananfluers hjerner, og herefter inddrog han Birgitte Holst, Ulrik Gether og Kenneth Madsen, der alle har hver deres ekspertiser inden for forskningsfeltet. Birgitte Holst har undersøgt, hvordan mangel på PICK1 hos mus påvirker kropsvægt, kropssammensætning og energiomsætning, mens Ulrik Gether og Kenneth Madsen har stået for den cellebiologiske del.

- PICK1 indgår i en helt basal cellebiologisk proces, som er afgørende for, at bananfluer, mus og sandsynligvis også mennesker kan danne og lagre vigtige hormoner som insulin og væksthormon. Vi ved endnu ikke helt præcist , hvor meget vores opdagelser betyder for udvikling af sukkersyge og hæmmet vækst  hos mennesker, men  forhåbentlig kan vores nye viden resultere i bedre forebyggelses- og behandlingsmuligheder i fremtiden, siger Ulrik Gether.

Professor Ulrik Gether

Lektor Birgitte Holst