Forskning er ikke kun for 12-tals elever – Københavns Universitet

11. april 2013

Forskning er ikke kun for 12-tals elever

FORSKERSPIRER

Fredag og lørdag samles 320 gymnasieelever fra hele landet på Københavns Universitet. De er alle deltagere i dette års Projekt Forskerspirer og skal bruge de næste seks måneder på at udvikle deres egen forskningsidé. Vejen til målstregen er lang og stejl, og der skal meget mere til end et godt karakterbevis.

Mere end 300 deltagere fra 80 danske gymnasier har i år tilmeldt sig Projekt Forskerspirer

I morgen fredag ankommer flere hundrede 2. g-elever fra alle egne af Danmark til København Universitet. Alle har det tilfælles, at de har tilmeldt sig Projekt Forskerspirer. For de fleste er det første gang, de sætter deres ben på universitetet, hvor de i to dage skal møde forskere og arbejde med deres egne idéer til fremtidige forskningsprojekter.

Stort drive og den gode idé

Listen med elevernes projekttitler er lang - fra pelsbranchens indflydelse på dansk økonomi over udviklingen af p-piller til mænd til udnyttelsen af stjerners energi. Emnerne afspejler elevernes stærke interesse for det samfund, de er en del af, og det kræver da også et vist fagligt overskud at udvikle et forskningsprojekt sideløbende med en hverdag som gymnasieelev. Men også mange andre faktorer spiller ind undervejs.

Projekt Forskerspirer er ikke endnu et tilbud til de dygtigste elever. Det er et langt forløb, som man kun gennemfører, hvis man har et særligt ’drive’, en rigtig god idé og evner at trække på de kontakter til forskningsverdenen, som projektet stiller til rådighed.

- De evner ligger ikke nødvendigvis kun hos de sædvanlige talenter. Det anerkender universitet med det her tilbud til vores måske kommende generation af forskere, siger projektkoordinator på Københavns Universitet Mette Rousøe og peger på, at der gennem årene har været mange gode eksempler på elever, der er blomstret op, fordi de her får lov til at gå 100 procent i dybden med det, der interesserer dem mest.

Simon Arnhild Larsen bliver her udråbt som Årets Forskerspire 2012 af børn- og undervisnings-minister Christine Antorini (klik for større billede).

Stor personlig sejr

Et eksempel på et helt særligt gåpåmod er sidste års vinder i den naturvidenskabelige kategori Simon Arnhild Larsen fra Nyborg Gymnasium. Han vandt med sit projekt omkring optimering af iltudvindelse på Mars og betegner hele forløbet som en stor personlig sejr.

- Det at gennemføre var for mig en lige så stor bedrift som det at vinde. Forskerspirer er et forum, hvor man kan vise, at man kan nå langt, selvom det ikke umiddelbart ligger i kortene – bare se på mig. Jeg er ordblind, og mit karakterblad er ikke ligefrem det mest prangende, men det handler i høj grad også om hårdt arbejde og om at holde fast, uanset hvad. Det var en virkelig sjov og spændende oplevelse at være med og at komme i kontakt med så mange kloge og inspirerende mennesker. Her mener jeg både repræsentanter fra universitetet, men i høj grad også de andre forskerspirer, siger Simon Arnhild Larsen, der bliver student til sommer og råder de nye forskerspirer til at holde gejsten oppe, selvom det nogle gange ser håbløst ud.

Projekt Forskerspirer har eksisteret siden 1997, og blev 2008 blev drevet i gymnasieregi, men overgik herefter til Københavns Universitet. Fra 2013 indgår Aarhus Universitet også som samarbejdspartner på projekt Forskerspirer, og som noget nyt skal årets forskerspirer mødes til seminar på Aarhus Universitet i september.

Projektkoordinator, Københavns Universitet
Mette Rousøe