2. maj 2013

Kærlighed i luften på Kierkegaards fødselsdag

NATIONALFILOSOF

Hvad har en 170 år gammel forlovelsesring, en nøgle til et hus der ikke længere eksisterer og en skåret kaffekop til fælles? Alle tre kan bruges til at blive klogere på Søren Kierkegaards filosofiske ideer om kærlighedens natur. Det er tanken bag en ny udstilling, hvor forskning og formidling smelter sammen. Udstillingen bliver arrangeret af Københavns Museum i samarbejde med Søren Kierkegaard Forskningscenteret og åbner den 5. maj i anledning af tænkerens 200 års fødselsdag.

- Selvom Kierkegaard ville være fyldt 200 år i år, så har han stadig i høj grad noget at sige os om kærlighedens natur. Kærligheden bliver vi jo aldrig færdige med at beskæftige os med, og Kierkegaards ideer om den er stadig meget aktuelle for det moderne menneske, Pia Søltoft, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Find kærligheden (og Kierkegaard) på Københavns Museum

Kierkegaard beskæftigede sig med kærlighed gennem hele sit forfatterskab.

- Han betragtede kærligheden som en trang til at elske og blive elsket, der er nedlagt i mennesket af Gud og som vi udfolder i vores relationer til andre mennesker. Kærligheden antager forskellige former: en sanselig form i forelskelsen, en sjælelig form i forældre-kærligheden og venskabet og endelig en åndelig form i selvkærligheden og næstekærligheden siger Joakim Garff, lektor ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

På udstillingen er der en række genstande fra Kierkegaards liv, som afspejler kærlighedens forskellige former. Eksempelvis nøglen til hans barndomshjem, de kaffekopper han brugte, når han underholdt sine venner, og den forlovelsesring han gav Regine Olsen. Det biografiske indblik i Kierkegaards kærlighedsforhold har til formål at gøre hans ideer mere levende for udstillingens gæster:

Forlovelsesringen som Kierkegaard lod omforme efter forlovelsen med Regine Olsen blev brudt. Rettigheder: Københavns Museum

Forlovelsesringen som Kierkegaard lod omforme efter forlovelsen med Regine Olsen blev brudt. Rettigheder: Københavns Museum

Efter forlovelsen med Regine var brudt, fik Kierkegaard forlovelsesringen omformet, så stenene i ringen kom til at danne et kors. Symbolværdien af den handling kan tolkes som en åndelig transformation af den sanselige kærlighed til Regine og således ses som et evigt symbol på det ægteskab, der ikke kunne finde sted konkret. Joakim Garff.

Fokus på forskningen

Udstillingen åbner 5. maj på dagen for Kierkegaards 200 års fødselsdag. For Søren Kierkegaard Forskningscenteret markerer dagen et foreløbigt højdepunkt på et jubilæumsår fyldt med forsknings- og formidlingstiltag såsom foredrag, udgivelser, og kurser:

- Søren Kierkegaard Forskningscenterets grundtanke med markeringen af 200-året for Søren Kierkegaards fødsel har været at sætte fokus på hans forfatterskab og dets eviggyldige tankerigdom. Gennem samarbejdet med Københavns Museum ønsker vi at åbne en luge til Kierkegaards liv og værk, der gør dette tilgængeligt for enhver. Vi har alle erfaringer med kærligheden i alle dens skikkelser, som vi kan genkende eller genoverveje, og måske blive klogere på i lyset af udstillingen, Pia Søltoft

På Københavns Universitet vil 200 års dagen blive fejret med en festgudstjeneste i Vor Frue Kirke med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. Efterfølgende overdrages den nye udgave af Søren Kierkegaards Skrifter til Københavns universitet fra fonden Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Overdragelsen finder sted i Københavns Universitets Festsal ligesom den efterfølgende festforelæsning. I den efterfølgende uge er Kierkegaard Forskningscenteret vært ved en international Kierkegaard kongres med deltagelse af forskere fra hele verdenen. Blandt hovedtalerne er den norsk-amerikanske forfatter Siri Hustvedt.

Kontakt

Leder af forskningscenteret Pia Søltoft
Mobil: 51 22 75 94

Forskningsformidler Anne Rahbek
Mobil: 20 56 98 34 

Læs mere om Søren Kierkegaard jubilæet på www.sk2013.ku.dk