Jahreprisen 2013 til dansk diabetesforsker – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013.8 > Jahreprisen 2013 til d...

14. august 2013

Jahreprisen 2013 til dansk diabetesforsker

DEN LILLE NOBELPRIS

Anders Jahres store medicinske pris for 2013 på 1 million norske kroner er tildelt professor Jens Juul Holst, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, for hans banebrydende bidrag til behandling af type 2 diabetes.

Jens Juul Holsts forskning har banet vejen for bedre sundhed og livskvalitet for et stort antal mennesker verden over.

Jens Juul Holst er en af landets fremmeste forskere og har igennem sin karriere stået bag flere store internationale gennembrud, siden han tilbage i 1970’erne påbegyndte at forske i tarmkanalens hormoner.

Jens Juul Holst står bag forskning i hormonet GLP-1, som er grundlaget for to af de mest brugte lægemidler til behandling af folkesygdommen type 2-diabetes.

I dag blev Jens Juul Holst belønnet for sine enestående forskningsresultater med den prestigefulde medicinske pris, den norske Anders Jahrepris, også kendt som ’den lille Nobelpris’.

- Det er jo en af de største skandinaviske priser, det er utrolig mange penge. Det er ret fantastisk, der findes ikke meget større anerkendelse. Det er lidt af et højdepunkt, siger Jens Juul Holst.

Har banet vejen for diabetesbehandling

Jens Juul Holst modtager prisen for sit samlede pionerarbejde indenfor medicinsk forskning, men i særdeleshed for sit arbejde med tarmhormonet GLP-1.

- Professor Holst har isoleret og karakteriseret det glukagonlignende peptid GLP-1, et hormon, der udskilles af visse tarmceller, og som regulerer blodets glukose-niveauer. Han har vist, at GLP-1 og metabolitter af hormonet kan bruges til at stabilisere glukose-niveauerne i blodet hos patienter med type-2-diabetes, og hans forskning har ført til udvikling af nye lægemidler, som er af stor betydning ved behandling af denne folkesygdom.
Sådan skriver komitéen om tildelingen af prisen til Jens Juul Holst.

Med den globale fedmeepidemi følger et stigende antal patienter med type 2 diabetes og deraf afledte følgesygdomme såsom hjertekar-, nyre- og øjensygdomme. Type 2 diabetes har store sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og er af allerstørste samfundsmæssige betydning.

- Jens Juul Holst er blevet hædret for sine imponerende forskningsresultater, som har ført til intet mindre end to blockbuster-lægemidler til behandling af type 2 diabetes. Den forskning, som Jens Juul Holst står bag, har banet vejen for bedre sundhed og livskvalitet for et stort antal mennesker verden over, siger dekan Ulla Wewer, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Læs mere om Jens Juul Holsts forskning her.

Kontakt

Professor Jens Juul Holst
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Tlf: 28 75 75 18

Kommunikationschef Anéh Hajdu
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet 
Tlf: 21 22 26 92