Ny viden om de molekylære mekanismer bag brystkræft – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.9 > Ny viden om de molekyl...

26. september 2013

Ny viden om de molekylære mekanismer bag brystkræft

Proteinforskning

Forskere på Københavns Universitet er blevet klogere på de molekylære mekanismer, der er vigtige for blandt andet vækst og spredning af kræftceller. Målet er bedre og mere målrettede lægemidler. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Cell.

Forskere forsøger hele tiden at blive klogere på kroppens avancerede kommunikationsprocesser. Receptorer fungerer som en slags omstillingsbord i cellen, der kobler særlige funktioner til bestemte signalstoffer. CancercelleI en ny videnskabelig artikel har forskere på Københavns Universitet ved hjælp af avanceret teknologi undersøgt en særlig receptor på cellens overflade, der har stor betydning for sundhed og sygdom:

– Vi har – groft sagt – kortlagt den molekylære kontakt på receptoren, der henholdsvis ’tænder’ og ’slukker’ for to vigtige biologiske processer. Det vil sige, at vi nu ret præcist har udpeget det ’site’, som kan give anledning til øget spredning af brystkræftceller og dermed udvikling af metastaser. Vi har haft to cellulære signalstoffer under lup, der påvirker den såkaldte FGFR2b-receptor i vidt forskellig biologisk retning. Det ene signalstof er agent for celledeling – det andet får cellerne til at bevæge sig. Begge processer er vigtige for en rask celle, men kommer de ud af kontrol, kan det få alvorlige konsekvenser – fx i form af vækst og spredning af kræftceller, fortæller professor og proteinforsker Jesper Velgaard Olsen, The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet.

FGFR2b-receptoren har et vigtigt medansvar, når det gælder optimal udvikling af de indre organer i forsterstadiet. I særlig grad lungevæv. En dysfunktion i receptorens signal har derfor alvorlige konsekvenser for normal funktion af lungevævet. Desuden har det vist sig, at receptoren spiller en vigtig rolle i visse former for brystkræft.

Bedre lægemidler på sigt

Den nye forskning er foretaget i humane kræftcellelinjer og i musevæv, men kan på lang sigt være med til at forbedre den skræddersyede behandling af fx brystkræft hos mennesker:

FGFR2b-receptoren spiller en vigtig rolle i visse former for brystkræft

FGFR2b-receptoren spiller en vigtig rolle i visse former for brystkræft – på billedet er den farvet rød.

– I dag bruger læger særlige biomarkører, når de skal diagnosticere og behandle kræftsygdomme. På lang sigt kan FGFR2b-receptoren måske fungere som en ny biomarkør. Jo mere vi ved om kroppens signalsystemer, jo bedre bliver vi til at målrette den medicinske behandling. Forhåbentlig vil vi i fremtiden kunne tilbyde skræddersyet behandling baseret på den enkelte patients cellulære profil, siger professor Jesper Velgaard Olsen.

Forskerne har benyttet den allernyeste teknologi inden for proteinforskning på The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research:

– Ved hjælp af avanceret massespektrometri kan vi studere cellens proteiner med samme effektivitet, som tidligere var forbeholdt genetisk materiale. Tidligere var det en stor udfordring at analysere et protein – men i dag kan tusindvis af proteiner undersøges i løbet af ganske kort tid, fortæller professor Jesper Velgaard Olsen.

Kontakt:

Professor Jesper Velgaard Olsen