Kræftmedicin beskytter mod diabetes – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Kræftmedicin beskytter...

09. januar 2014

Kræftmedicin beskytter mod diabetes

Sukkersyge

Ny forskning viser, at lave doser kræftmedicin beskytter mod udvikling af type 1-diabetes i mus. Samtidig forhindrer medicinen, at de insulinproducerende celler bliver ødelagt. Undersøgelsen er ledet af forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og er netop publiceret i det anerkendte amerikanske videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Meget lave doser af medicin som anvendes mod visse typer af kræft beskytter de insulin-producerende celler i bugspytkirtlen og forhindrer udviklingen af type 1-diabetes i mus. Medicinen virker ved at sænke niveauet af såkaldt steril betændelse eller inflammation i cellerne. Det har danske forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet vist i samarbejde med forskere i Belgien, Italien, Canada, Holland og USA:

Medicin til kræft beskytter mus mod diabetes

”Vores resultater er et skridt på vejen mod en forebyggende behandling af type 1-diabetes”, siger Dan Ploug Christensen.

– Diabetes eller sukkersyge er et stigende problem i hele verden. Vores forskning viser, at meget lave doser af medicin til behandling af lymfekræft – de såkaldte lysin-deacetylase-hæmmere – kan omstille immunforsvaret, så det ikke angriber de insulinproducerende celler. Vi kan måle, at der er færre immunceller i bugspytkirtlen, og at der bliver produceret mere insulin, når vi giver medicinen via drikkevandet til mus, der ellers udvikler type 1-diabetes, siger postdoc Dan Ploug Christensen, som er førsteforfatter på den videnskabelige artikel. Han har stået for den del af det eksperimentelle arbejde, der er udført i professor og dr. med. Thomas Mandrup-Poulsens laboratorium på Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

De banebrydende resultater er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Fra mus til mennesker

– Denne type medicin er allerede i brug mod visse kræftformer, men vi brugte doser, som er 100 gange lavere end dem, der bruges mod kræft, og som har vist sig sikre at bruge hos børn med visse gigtsygdomme, siger Thomas Mandrup-Poulsen.

–Vores resultater er et skridt på vejen mod en forebyggende behandling af type 1-diabetes, siger Dan Ploug Christensen –Virkningsmekanismen er, at der sættes stopklodser på de molekyler der sender de skadelige betændelsessignaler ind i de insulin-producerende celler. Derved forhindrer vi, at cellerne danner en række faktorer, som bidrager til at ødelægge cellerne, når de udsættes for inflammation.

Forskerne har udsat insulin-dannende væv fra organdonorer for betændelsessignalerne og vist, at kræftmedicinen også hæmmer destruktionen af celler fra mennesker.

– Det næste skridt er kliniske forsøg, hvor forskere vil teste, om medicinen også virker på mennesker med risiko for at udvikle type 1-diabetes, for eksempel nære familiemedlemmer til patienter med sygdommen, siger Thomas Mandrup-Poulsen.

Der findes ingen kur mod type 1-diabetes som må behandles med flere daglige insulin-indsprøjtninger. I Danmark stiger forekomsten med cirka 3 procent om året.

Kontakt:

Dan Ploug Christensen: