Studerende indgår aftale om studiefremdrift – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Studerende indgår afta...

25. februar 2014

Studerende indgår aftale om studiefremdrift

Gennemførelsestider

Trods de studerendes modstand mod reformen fra 2013 har studerende og ledelse nu indgået en fælles aftale om, hvordan Københavns Universitet indfører Folketingets Studiefremdriftsreform uden at gå på kompromis med kvaliteten af uddannelserne. Det skal være en fuldtidsbeskæftigelse at være studerende, og universitetet skal fjerne administrative barrierer, lyder det blandt andet.

Studerende på Københavns Universitet skal til at bruge mindst 37 timer på studiet i stedet for de nuværende 28 timer. Så klar er meldingen i en ny aftale, som et udvalg på Københavns Universitet bestående af studerende og repræsentanter fra ledelsen, netop har offentliggjort.

Udvalget har haft til opgave at beslutte, hvordan Københavns Universitet lever op til kravene fra Studiefremdriftsreformen 2013 om blandt andet at nedbringe studietiderne med 7,6 måneder. Det har resulteret i ti konkrete anbefalinger om blandt andet vejledende sagsbehandlingstid for meritsager, mere struktur på uddannelserne, så det bliver lettere at indarbejde udlands- og praktikophold uden at blive forsinket, og flere sommerkurser til at indhente det forsømte. Over det hele står et fælles mål om en overordnet kulturændring om at uddannelse skal være en fuldtidsbeskæftigelse.

Prorektor for Uddannelse Lykke Friis glæder sig over, at de studerende trods den principielle modstand mod Folketingets reform bakker op om anbefalingerne.

- Der skal ske en vigtig kulturændring på hele universitetet. Det er ikke kun de studerendes egen opgave at blive fuldtidsstuderende. Det er hele universitetets opgave at skabe rammer og en kultur, hvor det bliver normen. Og det kræver, at alle parter samarbejder om de her mål, hvis vi skal styrke de studerendes fremdrift og uddannelseskvalitet, siger hun.

Struktur styrker kvaliteten

Udfordringerne er særligt store for kandidatuddannelserne.

- Drøftelserne i udvalget har understreget, at en hurtigere gennemførselstid og uddannelseskvalitet ikke behøver være modsætninger, fordi vi har behov for at højne intensiteten på en række uddannelser. Vi ved, at de studerende, der bruger mest tid på deres uddannelser også trives bedst i studierne, siger Lykke Friis og understreger, at der særligt på nogle kandidatuddannelser er behov for mere struktur, så den enkelte kan se sit fulde studieforløb fra første til sidste studiedag.

Blandt de konkrete beslutninger fra udvalget er et krav om et større og mere synligt udbud af sommerskoler og sommerkurser, samt bedre uddannelsesvejledning. Desuden skal uddannelsesstrukturerne gøres mere gennemskuelige og kursernes arbejdsbelastning skal revurderes.

Se alle udvalgets anbefalinger i rapporten her.

Vicedirektør for kommunikation og forskningsformidling
Jasper Steen Winkel
Mail: jsw@adm.ku.dk