Vi skal have bedre, ikke kortere uddannelse i Danmark – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Vi skal have bedre, ik...

03. april 2014

Vi skal have bedre, ikke kortere uddannelse i Danmark

Kvalitet

Københavns Universitet hilser eftersynet af de videregående uddannelser velkommen. Men kvalitetsudvalgets forslag om at afkorte uddannelserne virker mere som en spareøvelse end et kvalitetsløft, fastslår prorektor Lykke Friis.

Regeringens kvalitetsudvalg fremlægger i dag et bud på, hvordan Danmark får mere kvalitet i uddannelserne. Udvalget foreslår blandt andet, at universiteterne skal optage færre studerende, at de små uddannelser skal nedlægges, at alle bacheloruddannelser skal indeholde et praksisrettet år, og at kandidatoverbygningen i samme åndedrag begrænses til en mulighed for et mindretal.

Eksamen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

- Det er altid godt at få et 360 graders blik på uddannelsernes kvalitet og relevans. Flere af udvalgets anbefalinger ligger i forlængelse af det arbejde Københavns Universitet allerede har sat i gang.  Men jeg undrer mig over, at et udvalg, der har fokus på kvalitet, foreslår at skære et år af de unges uddannelser ved at begrænse adgangen til kandidatuddannelse. Det virker ærligt talt mere som en spareøvelse end som et kvalitetsløft, siger Lykke Friis.

Københavns Universitet lancerede i marts en plan for at styrke uddannelsernes kvalitet (fempunktsplanen). Blandt initiativerne er skærpede adgangskrav til bacheloruddannelserne, flere timer på kandidatuddannelserne, og begrænsning af optaget på de uddannelser, hvor de studerende har sværest ved at få job.

Uddannelse light

- Københavns Universitets fempunktsplan har mere fokus på kvalitet i uddannelserne og på at tiltrække internationale talenter end kvalitetsudvalgets rapport. Rapporten lægger ikke kun op til, at færre skal have en universitetsuddannelse. De unge, der er så heldige at få en uddannelse i fremtiden, skal også have mindre af den, med kun fire år på universitetet. Det må man kalde 'uddannelse light', siger Lykke Friis.

Hun understreger, at Københavns Universitet ser frem til at drøfte fremtidens uddannelseslandskab med regeringen, studerende og aftagerne af kandidaterne i erhvervslivet. Universitetsrektorerne har allerede meldt ud, at de er klar til at dimensionere uddannelser i større grad efter beskæftigelsen.

Lykke Friis er enig med regeringen i målsætningen om, at Danmark har brug for den bedst uddannede generation i danmarkshistorien.

Farvel til nye vækstmarkeder

Udvalget lægger op til, at mange småfag skal nedlægges eller sammenlægges. Det gælder de fag, der har et optag på under 30 studerende. For Københavns Universitet vil det betyde, at 26 ud af 83 bacheloruddannelser kommer i farezonen. Det gælder fx Østeuropastudier, Asienstudier, Mellemøstens sprog og samfund, Polsk og Koreastudier.

- Vi er i gang med at etablere et nyt Indienstudie. I denne uge har vi rektor fra New Delhis universitet på besøg. Men nu må vi fortælle ham, at uddannelsen måske skal nedlægges. Hvordan hænger det sammen med regeringens BRIK-strategi og Indien som vigtigt fremtidigt marked for Danmark, spørger Lykke Friis.

Vicedirektør for kommunikation og forskningsformidling
Jasper Steen Winkel

KU Kommunikation