Ny forskning kan forbedre hjertesundheden – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Ny forskning kan forbe...

19. juni 2014

Ny forskning kan forbedre hjertesundheden

Hjerteforskning

Forskere på Københavns Universitet og Rigshospitalet kan for første gang vise, at en særlig genvariant resulterer i 41 procent lavere risiko for åreforkalkning. Genvarianten er et oplagt mål for fremtidens lægemidler til behandling af hjerte-kar-sygdomme. Resultaterne er baseret på data fra knap 76.000 forsøgspersoner og er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

Danske forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet viser, at mennesker med ændringer i et arveanlæg, som hæmmer et bestemt protein i blodet – det såkaldte apolipoprotein C3 – har signifikant lavere niveau af ’almindeligt blodfedt’ end mennesker, der ikke har de særlige arveanlæg. Samtidig har de pågældende personer 41 procent lavere risiko for åreforkalkning.

– Forskningen er meget aktuel, da mindst ét medicinalfirma er langt i undersøgelserne af et lægemiddel, som netop hæmmer det særlige protein, siger Anne Tybjærg-Hansen, overlæge på Rigshospitalet og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

De videnskabelige resultater er baseret på to af verdens største befolkningsundersøgelser, Østerbroundersøgelsen (The Copenhagen City Heart Study) og Herlev-Østerbroundersøgelsen (The Copenhagen General Population Study) med tilsammen 75.725 deltagere, som er fulgt i 34 år. Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

– Ved hjælp af genetiske undersøgelser, som efterligner medicinsk hæmning af apolipoprotein C3, har vi vist, at proteinet spiller en vigtig rolle, når det handler om at sænke niveauet af ’almindeligt blodfedt’ og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Mennesker med livslang arvelig hæmning af proteinet har meget lavt niveau af fedt i blodet (under 1 mmol per liter blod) samt en stærkt nedsat risiko for åreforkalkningssygdomme, siger Anne Tybjærg-Hansen.

Behov for bedre behandling

Sænkning af kolesterol i blodet er det primære mål for medicin, der forebygger hjerte-kar-sygdomme. Men selv blandt patienter, der behandles til lave kolesterolniveauer, er der en resterende risiko for sygdom. Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne kaldes ’almindeligt blodfedt’ og fungerer primært som energireserver for kroppen. Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

– Medicinsk hæmning af proteiner, der øger niveauet af triglycerider, er derfor oplagte mål for ny medicin, slutter Anne Tybjærg-Hansen.

Læs artiklen i New England Journal of Medicine.

Kontakt:

Anne Tybjærg-Hansen