Obama-bevilling giver bedre billeder af hjernen – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Obama-bevilling giver ...

01. oktober 2014

Obama-bevilling giver bedre billeder af hjernen

HJERNEN UDFORSKET LIVE

Neuroforskere fra Københavns Universitet er med i en stor bevilling, der udspringer af Obama-regeringens prestigefulde hjerneforskningsinitiativ BRAIN. Det dansk-amerikanske projekt skal ved hjælp af ny avanceret billedteknik forsøge at opklare hemmeligheder bag den sunde og syge hjernes funktion.

Forskerholdet vil gerne være i stand til at måle hjernens signaler hurtigere og langt mere effektivt, end de muligheder fx PET-scanninger giver i dagVægten er omkring 1,4 kilo. Den består af omkring 75 procent vand. Og cirka 100 milliarder neuroner. Den mest komplekse struktur i universet ligger inde i hver og en af os. Hjernen danner vores personlighed, men er også ansvarlig for en række invaliderende sygdomme.

Barack Obama lancerede i april 2013 et 10-årigt forskningsprojekt til 100 millioner dollars, der vil revolutionere vores viden om den menneskelige hjerne og dermed gøre det muligt at behandle og forebygge sygdomme som fx Alzheimers. Projektet fik det passende navn BRAIN, der star for Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies. Obama sammenlignede på det tidspunkt hjerneprojektet med investeringen i kortlægningen af det menneskelige genom – én af de største videnskabelige landvindinger i nyere tid.

Blandt modtagerne er danske hjerneforskere, der til dagligt arbejder på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet. Sammen med gode kolleger fra John Hopkins University har de københavnske hjerneforskere under ledelse af professor Albert Gjedde netop modtaget 1,5 millioner dollars fra Obama-initiativet til et projekt, der skal kortlægge den komplekse hjerne – live – ved hjælp af avancerede scanningsteknikker. De øvrige københavnske hjerneforskere er professor Per Ebbe Roland og postdoc Jakob Kisbye Dreyer.

Den levende hjerne under lup

Forskerholdet vil gerne være i stand til at måle hjernens signaler hurtigere og langt mere effektivt, end de muligheder fx PET-scanninger giver i dag:

– Man kan sammenligne den aktuelle PET-teknologi med en trafikundersøgelse, der fortæller, hvornår bilerne ankommer til bestemte punkter på en strækning, men ikke kan dokumentere omveje og forhindringer undervejs. Den nye teknologi indenfor billeddannelse vil være i stand til at vise hele bilens rejse inden for millisekunder. Resultatet vil være en langt mere indsigtsfuld forståelse af, hvordan både sunde og usunde hjerner arbejder, siger professor Dean F. Wong, Johns Hopkins University, som er del af det nye projekt.

Forskerne arbejder på et non-invasivt system, der ved hjælp af fluorescerende stoffer, påvirkning med lys og lyd samt avanceret scanningsudstyr kan måle den levende hjernes aktivitet i tre dimensioner. State of the art-software vil analysere informationerne:

– For at få de pågældende sporstoffer ind i hjernen kobler vi dem til specielt designede nanopartikler, der gives intravenøst. Nanopartiklen fungerer som en slags rejsekuffert, der frigiver stoffet på det helt rigtige sted i hjernen på den helt rigtige måde, fortæller professor Albert Gjedde.

Læs en engelsksproget pressemeddelelse om projektet her

Kontakt:

Professor Albert Gjedde