Planteforsker vinder Ph.d. Cup 2015 – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Planteforsker vinder P...

19. april 2015

Planteforsker vinder Ph.d. Cup 2015

Ph.d. Cup

Johan Andersen-Ranberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet var så god til at præsentere sin forskning i naturstoffer, at han vandt finalen i Ph.d. Cup 2015, da konkurrencen i forskningsformidling blev sendt på DR lørdag aften.

Johan Andersen-Ranberg og dommerne. Foto: Nanna Heinz/Center for Syntesebiologi

”Let, legende fortælleglæde. Gode konkrete eksempler om lus og læbestift. Klar formidling og samfundsrelevans.”

Sådan lød begrundelsen fra dommerne, da uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen ved finaleshowet udråbte biokemiker Johan Andersen-Ranberg som vinder.

Med sin kærestes læbestift, der får sin røde farve fra lus, og sin følgesvend gennem tre års forskning – planten Coleus forskohlii, der producerer et stof, der blandt andet kan behandle grøn stær, havde Johan Andersen-Ranberg på tre minutter taget seerne med ind i skattekisten af værdifulde naturstoffer. Og han forklarede, hvordan forskerne kan få gær og alger til at producere det vigtige stof fra planten, så vi kan undgå rovdrift på naturen.

Johan Andersen-Ranberg og ministeren. Foto: Nanna Heinz/Center for Syntesebiologi

Og det gjorde Johan Andersen-Ranberg altså så godt, at dommerne; professor i videnskabsformidling Maja Horst, professor i formel filosofi Vincent Hendricks og journalist Martin Breum valgte han som vinder.

Johan Andersen-Ranberg er overvældet af sejren, og han opfordrer kommende ph.d.'ere til også at stille op i Ph.d. Cup.

”Det har været utrolig spændende at deltage, og jeg har lært rigtig meget,” fortæller Johan Andersen-Ranberg, der inden finaleshowet blandt andet blev trænet i retorik og sceneteknik.

Johan Andersen-Ranberg  arbejder sammen med lektor Björn Robert Hamberger på Institut for Plante- og Miljøvidenskab og indgår i forskningsprojektet Plant Power og  Center for Syntesebiologi, og han fremhæver, at han ikke kunne have vundet alene.

”Forskning er en holdindsats, og jeg kunne aldrig have præsenteret så banebrydende resultater uden mine medforskere. Sejren er også deres.”

Udover æren vinder Johan Andersen-Ranberg en tur til ét af de Innovationscentre, som Danmark har i Silicon Valley, Shanghai, Bangalore, Sao Paolo og München guidet af Forskningsministeriets attaché.

Læs DR’s interview med Johan Andersen-Ranberg og se finalen i Ph.d. Cup online her.

Johan Andersen-Ranberg
joar@plen.ku.dk