30. juni 2015

KU tager UVVU's Penkowa-afgørelse til efterretning

Penkowa

Ny afgørelse fra UVVU har ikke fundet bevis for flere tegn på videnskabelige uredelighed i Milena Penkowas forskning. Flere artikler har ifølge UVVU "påfaldende" elementer, men det kan ikke med sikkerhed fastslås, at der er tale om snyd.

Selv om Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, nu har fastslået, at det ikke har været muligt at skaffe afgørende bevis for, at hjerneforskeren har handlet uredeligt i 15 videnskabelige artikler, ændrer det ikke nævneværdigt ved sagen. For Københavns Universitet har allerede draget konsekvensen af, at UVVU tidligere har kendt Milena Penkowa skyldig i flere andre sager om videnskabelig uredelighed.

- Vi har fra starten sagt, at vi tog sagen meget alvorligt og ville vende hver en sten. Vi satte derfor et uafhængigt internationalt panel til at lave en omfattende kortlægning af al Penkowas forskning. Det fandt  tegn på uredelighed, og vi overgav sagen til UVVU. Tidsfaktoren har imidlertid gjort det vanskeligt for UVVU at vurdere sagen, siger prorektor for forskning ved Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm.

Den nye afgørelse fra UVVU sker på baggrund af en omfattende undersøgelsesrapport som et internationalt forskningspanel i 2012 udarbejdede for Københavns Universitet. Den såkaldte Lassmann-rapport gennemgik minutiøst 79 videnskabelige artikler, hvor Penkowa var medforfatter. Læs mere om Penkowa-sagen her.

Panelet pegede på en begrundet mistanke om opdigtede dyreforsøg, manipulation med data, forfalskning af resultater og ikke udførte kontrolforsøg i 15 af disse artikler. Det er disse forhold UVVU med den nye afgørelsen ikke kan støtte. Det sker med henvisning til, at sagerne ikke kan påvises ”med tilstrækkelig sikkerhed” og at tidsfaktoren ”i væsentlig grad” har forringet mulighederne for at vurdere de indklagede artikler. UVVU finder dog flere ”påfaldende” forhold i forbindelse med artiklerne.  

- Af hensyn til det videnskabelige samfund sendte vi en række sager videre til UVVU. Vi har en forpligtelse til at følge sådanne sager helt til dørs. Politiets sag om dokumentfalsk relateret til Penkowas forskning pågår stadig, fastslår Thomas Bjørnholm.

Kontakt

Prorektor for forskning og innovation
Thomas Bjørnholm
Mobil: +45 28 75 18 35

Vicedirektør for kommunikation
Jasper Steen Winkel

Mobil: 28 75 42 62