10. juli 2015

Bag om Guldkysten og den danske slavehandel

Podcast-samtale om filmen Guldkysten

Filmen Guldkysten, der havde premiere d. 2. juli handler om det danske forsøg på at etablere en koloni i Vestafrika i 1830'erne - efter den danske slavehandel officielt er ophørt. Den idealistiske Wulff tager til kysten for at tilse arbejdet med en kaffeplantage, men opdager, at slavehandlen måske ikke er helt fortid endnu. Hvad får to historikere med speciale i dansk koloni- og slavehistorie ud af at se filmen? Se en video eller hør podcasten med de to historikere Gunvor Simonsen og Pernille Ipsen.

Med udgangspunkt i den danske film Guldkysten diskuterer Gunvor Simonsen og Pernille Ipsen, begge historikere med speciale i dansk koloni- og slavehistorie,  hvordan slavehandlen foregik på Guldkysten i det nuværende Ghana, og hvordan forholdet var mellem danskerne og de lokale afrikanere før, under og efter den slavehandel, der blev forbudt i 1803.

- En ting, som filmen fanger ret godt, er skildringen af livet på fortet Christiansborg, hvor mange blev langsomt nedbrudt af malaria og druk. Der blev drukket ganske meget dernede, fortæller Pernille Ipsen.

Hun og Gunvor Simonsen ærgrer sig dog til gengæld over, at det i filmen ser ud, som om danskerne og afrikanerne havde meget lidt med hinanden at gøre, og at personerne enten er meget gode eller meget onde:

- Danskerne var dybt afhængige af afrikanerne, når de kom til Guldkysten. Fx blev hovedpersonen Wulff, som i filmen er forlovet med en dansk pige i København, i virkelighedens verden gift med afrikansk kvinde ved navn Sara Malm, og de boede sammen og fik tre børn. Danskerne var simpelt hen nødt til at lære den lokale kultur og det lokale sprog at kende for at kunne fungere som handelsfolk. Og det inkluderede også giftermål med lokale kvinder, siger Gunvor Simonsen og fortsætter:

- Slavehandlen var et meget komplekst system, som rigtig mange mennesker var involveret i, i høj grad også det lokale Ga-folk, og det kan ikke bare reduceres til et spørgsmål om moralsk integritet - altså, om man er "god" eller "ond".

Du kan få meget mere at vide om den danske slavehandel og Guldkysten ved enten at se det korte videosammendrag af samtalen ovenfor eller ved at lytte til den fulde podcast-version, der varer 33 minutter.

Den fulde version: Hvis du vil vide mere om Guldkysten og slavehandlen

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om filmen og den danske slavehandel, kan du høre hele den 33 minutter lange samtale mellem Gunvor Simonsen og Pernille Ipsen ved at klikke på play-knappen nedenfor:

Podcast

Hvis du vil hente lydfilen som podcast, kan du klikke på iTunes-symbolet i boksen til højre eller på nedenstående link, som du også kan sætte det ind i et andet program, som du bruger til at hente dine podcasts med. Alternativt kan du søge på UCPH Talking About i dit podcast-program.

Emner