28. august 2015

Studerende optages til høje forventninger og strammere krav

Velkomst

Fredag den 28. august rækker rektor Ralf Hemmingsen hånden ud til hver enkelt studerende optaget på Københavns Universitet årgang 2015. Det traditionelle håndtryk gives ved Immatrikulationsfesten på Frue Plads. Med det følger både muligheder og forpligtelser, lyder budskabet, når rektor indtager talerstolen:

Rektor Ralf Hemmningsen og prorektor Lykke Friis giver hånd til hver enkelt nye studerende

- I skal være selvstændige, nysgerrige og fordybe jer. Men I skal også tage jeres uddannelse til tiden. Sådan er de regler, som politikerne har bestemt, siger rektor Ralf Hemmingsen.

Når Københavns Universitet i år optager 7.641 nye studerende – plus internationale studerende og kandidatstuderende fra andre universiteter - mødes de af således ikke kun af forventninger om åndelig fordybelse og erhvervelse af nye viden samt brugbare kompetencer. De mødes i stigende grad også af politiske krav om hurtigere studietider og snarligt afkast på samfundets investering i dem.

Hver eneste af de nye studerende har således, i deres tid på universitetet, to opgaver, der ikke altid er lige nemme af få til at gå op i en højere enhed, forklarer rektor:

- I skal finde noget at leve af – et job. Og I skal finde noget at leve for – modet til selv at definere, hvad der er rigtigt og forkert. Og fordi vi må holde fast i, at begge dele er afgørende elementer af en universitetsuddannelse, vil vi på KU gøre vores til, at der stadig er plads til de omveje, der er genveje til en bedre uddannelse og til mere dannelse: Udlandsophold, erhvervserfaring og iværksætter-drømme.

App skal gøre studielivet lettere

Københavns Universitet arbejder løbende på at udvikle forskning og uddannelse til allerhøjeste niveau.  Men også den administrative service, der skal guide vores studerende så nemt som muligt gennem eksaminer og undervisning, er under konstant udvikling. Her til studiestart lancerer Københavns Universitet således app’en ”myUCPH”. Den giver de studerende mulighed for at få deres personlige skema, vigtig studieinformation og  studiebeskeder direkte på telefonen.

- Så kan I have KU med i lommen, som Ralf Hemmingsen udtrykker det.

Om Immatrikulationen

Immatrikulationen er en velkomstfest. Rektors håndtryk til alle nye studerende symboliserer fra gammel tid, at den studerende lover at overholde universitetets love. Rektor giver i år håndtryk sammen med prorektor for uddannelse Lykke Friis.

Fra Frue Plads vandrer de studerende ind i universitetets Festsal, ud i Lindegården og samles igen på Frue Plads. Der vil være et socialt arrangement for de studerende frem til kl. 17.

Læs mere på Immatrikulationsfestens hjemmeside.

Jasper Steen Winkel

Vicedirektør for kommunikation