Finanslov gør dyrehospitaler lukningstruede – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Finanslov gør dyrehosp...

06. oktober 2015

Finanslov gør dyrehospitaler lukningstruede

Sparekniv

Københavns Universitet er tvunget ud i besparelser, der risikerer at lukke landets dyrehospitaler. Hospitalerne bruges til at uddanne kommende dyrlæger og har stor betydning for dyrevelfærd, udvikling af nye lægemidler, fødevaresikkerhed og dansk landbrugseksport.

Regeringens forslag til besparelser på universiteternes uddannelser presser universiteternes økonomi så meget, at det bliver svært at videreføre nogle af Danmarks bedste og mest højteknologiske hospitaler. Københavns Universitet overvejer nu besparelser, der vil ramme hårdt på landets universitetshospitaler for familiedyr på Frederiksberg og store husdyr i Taastrup.

Københavns Universitets dyrehospital.

Undervisning på Københavns Universitets dyrehospital. Klik på foto for at downloade i fuld opløsning. Foto credit: Københavns Universitet.

Hospitalerne bruges bl.a. til at uddanne kommende dyrlæger. De er også til gavn for landbruget og familier, fordi de behandler mange tusinde dyr om året ved hjælp af den nyeste forskning. Det har bl.a. betydning for dyrevelfærd, udvikling af nye lægemidler, fødevaresikkerhed og den danske landbrugseksport.

- Hospitalerne er i gang med en usynlig kamp for overlevelse. Regeringens besparelser på både forskning og uddannelser slår endegyldigt bunden ud af økonomien. Det kan ikke undgå at ramme dyrs og menneskers sundhed. Det er ikke kun forskningskvaliteten, der bliver udhulet. Man må også spørge, om vi fremover kan uddanne dyrlæger af den nødvendige kvalitet. Vi overvejer nu, om vi kan drive hospitalerne, hvis regeringen ikke finder midler til at sikre denne særlige opgave, siger dekan Ulla Wewer.

Markant underfinansiering

En undersøgelse fra konsulentfirmaet Deloitte, der blev offentliggjort fredag, viser, at alle uddannelser ved universiteterne i Danmark koster langt mere, end de bevillinger, staten giver. Konsulentfirmaet PA har samtidig lavet en beregning der viser, at hver dyrlægestuderendes uddannelse på hospitalerne koster 209.000 kr. (familiedyr) og 343.000 kr. (store dyr) om året, men det statslige tilskud dækker kun 94.900 kr. om året. Samlet set løber udgifterne til uddannelsen således op i langt over en million kr., men staten betaler kun under halvdelen.

Hospitalerne har afgørende betydning for uddannelsen af fremtidens dyrlæger. Dyrlæger arbejder med at diagnosticere og behandle syge dyr bl.a. dyr med smitsomme sygdomme, de laver fødevarekontrol og overvåger dyrevelfærd og dyresundhed i landbrugsbedrifter og hygiejnen i fødevareindustrien. Mange kandidater får job indenfor medicinal- og biotekområdet, hvor de udvikler medicin til dyr og mennesker. Jobs som er baseret på dyrlægers kliniske uddannelse på Københavns Universitet.

- Dyrlægerne har ikke på samme måde som lægerne mulighed for at komme ud og arbejde i praksis, før de er færdig med deres uddannelse. Dyrlægerne arbejder typisk også alene og skal derfor have en sikker hånd fra dag ét. Det er dyrehospitalerne med til at sikre, siger Ulla Wewer.

Dekan Ulla Wewer Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet kan kontaktes gennem

Vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel