24. december 2015

Leverhormon kan stoppe din søde tand

Julegodter

Det kan være din lever, der holder dig fra de søde sager i juletiden. Ny forskning indebærer et gennembrud i forståelsen af ​​sukkerappetit, også kendt som " den søde tand"

Undersøgelsen, gennemført af adjunkt og forskningsleder Matthew Gillum fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet og adjunkt Matthew Potthoff fra Iowa Universitet, viser, at et leverproduceret hormon reducerer sukkerindtaget. Hormonet, fibroblast vækstfaktor 21 (FGF21), er det første identificerede leverafledte hormon, der styrer appetit.

Den nylige opdagelse, som viser at leveren reducerer sukkerindtag ved at producere FGF21, er blevet offentliggjort af det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism den 24. december 2015.

Inspiration

Forskerne fulgte op på en tidligere undersøgelse af hele det menneskelig genom, som har fundet relationer mellem visse mutationer og folks indtagelse af specifikke makronæringsstoffer (fedt, protein, kulhydrater). Da to af disse mutationer var placeret nær FGF21 genet, blev forskerne inspireret til at forsøge at finde ud af, hvilke næringsstoffer blev ændret ved disse mutationer. Adjunkt Matthew Gillum forklarer:

- Selv om der har været en masse forskning om FGF21 før, er dets fysiologiske funktion stadig uklar. Vores forskning tyder på en funktion, der ikke er beskrevet før, men passer med humane genetiske data, der viser at FGF21 varianter kan påvirke vores madpræferencer.

Regulering af sukkerindtag gennem FGF21

- For at finde ud af hvordan netop leveren kan regulere sukkerindtag gennem FGF21, har vi gjort brug af flere musemodeller, forklarer Stephanie von Holstein-Rathlou, førsteforfatter og masterstuderende ved forskningsgruppen  Metabolic Imaging and Liver Metabolism på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

- I normale mus, injicerede vi FGF21 og gav dem et valg mellem en normal kost og en sukkerberiget kost, fortæller Stephanie von Holstein-Rathlou.
Hvad forskerne så, var en overraskelse: musene stoppede med at spise sukker inden for de første to timer efter injektionen og spiste syv gange mindre sukker end normalt. Nogle dage efter den sidste injektion begyndte musene at spise mere sukker igen.

Den anden undersøgelse blev udført ved anvendelsen af genetisk modificerede mus, der enten ikke producerer FGF21 overhovedet eller producerer en masse FGF21 (1000 gange mere end normale mus). Lige som i det første forsøg med de normale mus, gav efterforskerne dem et valg mellem to diæter: en normal og en sukkerberiget diæt. Bagefter var forskerne i stand til at observere, at de mus der overhovedet ikke producerer FGF21 spiste dobbelt så meget, mens de mus der producerer en masse FGF21 spiste mindre sukker.

Sukkertrang reduceret af FGF21

- Ud fra disse studier kan vi nu konkludere, at FGF21 nedsætter appetitten og sukkerindtaget, siger Stephanie von Holstein-Rathlou. Men som undersøgelsen viser, reducerer FGF21 ikke indtaget af ​​alle sukkerarter lige effektivt. Indtaget af både sakkarose (et naturligt forekommende kulhydrat fundet i eksempelvis rør- eller roesukker), fruktose (frugtsukker) og glukose (druesukker) er alle nedsat, dog er indtaget af sakkarose mest nedsat. Indtaget af ​​kunstige sødemidler såsom sukralose, er også reduceret ifølge undersøgelsen.

- Vi havde aldrig forestillet os, at der kunne eksistere et leverproduceret hormon, der cirkulerer rundt i blodbanen for at regulere sød appetit. Vi er meget begejstrede for at få lov til at undersøge dette hormon yderligere, fortæller Matthew Gillum om opdagelsen.

Denne forskning åbner nye muligheder for potentielle studier af flere hormoner som FGF21 - de hormoner der findes for at regulere appetitten for bestemte næringsstoffer. Yderligere undersøgelser af dette emne kunne være ganske gavnligt for forbedringer af kostkvalitet (fx nedsættelse af junkfood forbrug). Ved terapeutisk anvendelse, kunne undersøgelsen potentielt bidrage til at afhjælpe diabetes og fedmeudviklingen ved at sænke folks præference for sukker og reducere deres sukkerappetit og sukkerindtag.