26. januar 2016

It don´t mean a thing – If it ain´t got the Swing

SCIENCE Formidlingspris 2015

Der var glæde og entusiasme i luften, da lektor i eksperimental partikelfysik, Troels Christian Petersen, på Niels Bohr Institutet modtog ”SCIENCE Formidlingspris 2015” på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Prisen gives til en person på fakultetet, der har ydet en ekstra indsats i forhold til pressen og omverdenen i det forløbne år.

Troels Petersen med stor check

Lektor Troels Christian Petersen har så meget humør, energi og smittende glæde, at han kan optræde med sit show på Dyrehavsbakken og få tilskuerne til at forstå partikelfysikkens forunderlige verden. John Renner Hansen var med på grinet, da Troels greb megafonen fra ham og begyndte på showet. Foto Ola Jakup Joensen.

”Hold da kæft en drengerøv, men hvor kan han dog fortælle med entusiasme, og han elsker sit arbejde”.

Ordene kom fra en gæv dansk kvindelig beachvolley-spiller og sejler på Kløvedals skib ”Nordkaperen”, da Troels var i USA og viste hende rundt på Stanford Linear Accelerator Center (SLAC), hvor han dengang arbejdede. Efterfølgende fik Troels´ venner ovenstående kommentar, som de kunne viderebringe til Troels.

Ja - allerede dengang var hans engagement, humør og energi smittende. Det er det stadigvæk.

Men - formidling og pressens søgelys var langt fra det, som Troels forestillede sig som helt ung. Han gjorde ikke den store scene ud af sig selv. Men det er svært at tæmme et natur-talent og en smittende glæde for dét, man arbejder med til dagligt, når man er som Troels. Bedre blev det ikke, da han i 90erne arbejdede på Berlingske Tidende i centrum af begivenhedernes gang – redaktionssekretariatet. Det gav ham en fornemmelse for, hvordan journalister tænker og deres dagligdag med deadlines og stress.

Troels Petersen med datteren Astrid

Datteren Astrid var med på fars arm ved receptionen og klar til at gribe megafonen, hvis hun får en chance. Foto: Ola Jakup Joensen

En erfaring, som han har haft rig lejlighed til at bruge i sit formidlingsarbejde som lektor i eksperimental partikelfysik på Niels Bohr Institutet, NBI. Især, når der har været bud efter ham på tv, i radio og på skrift eller ved de utallige foredrag, som han har holdt for folkeskoleelever, gymnasiaster og den lidt ældre del af befolkningen.

Hans gamle læremester holdt festtalen

Og hvem andre end John Renner Hansen, Troels´ gamle læremester på NBI og nuværende dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE, kunne være bedre til at holde hyldesttalen og overrække Troels ”SCIENCE Formidlingspris 2015” i NBIs kantine, som var godt fyldt op med kolleger, familie og venner.

I sin tale til Troels Petersen, sagde John Renner Hansen bl.a.:

”På sådan en dag kan man filosofere lidt over, hvad god formidling egentlig er. Kan den måles og vejes, som embedsmændene i ministeriet, så gerne vil, at vi gør med alting. Eller er det bare noget, vi allesammen intuitivt genkender, når vi oplever den. Jeg tror mest på det sidste. God formidling smitter. Man får lyst til at fortælle historien videre til andre - om det man har hørt og oplevet. Man føler, at man er blevet klogere. Formidleren er engageret, entusiastisk, vidende og parat til at blive udfordret på sin viden og for sine evner til at se sit publikum i øjnene. God formidling kan ikke detailplanlægges på forhånd. Der skal være plads til tempo- og retningsskift. Og Troels, som i dag modtager ”SCIENCE Formidlingspris 2015”, opfylder alle kravspecifikationerne. Troels besidder det unikke talent altid at ramme den hårfine grænse mellem det populære og det fuldt forsvarligt faglige. Og det på en meget bred scene. Lige fra folkeskolen til konferencer blandt ligemænd og kvinder,” understregede John Renner Hansen i sin tale.

Læs hele John Renner Hansens tale til prismodtageren >>

Tak til naturen

Og næppe havde John Renner Hansen overrakt Troels den overdimensionerede check på 25.000 kr., et hædersdiplom og vandrepokalen ”Den gyldne megafon”, før prismodtageren greb den nyerhvervede højtråber og takkede sine kolleger og sine studerende for prisen med sin smittende glæde, sit humør og sin energi:

”Jeg har altid været interesseret i videnskab og forskning, men havde ingen talenter for at formidle som helt ung. Det er mærkeligt at opleve dette talent i en sen alder. Jeg vil takke alle mine gode kolleger og studerende, men også en tak til naturen for alle de vidunderlige fænomener inden for viden og forskning, som den indeholder. Det er fantastisk at leve i et så interessant univers og være en del af en forskningsverden, som er interesseret i dét arbejde, som vi udfører, og som omverdenen også er interesseret i,” understregede Troels Christian Petersen i sin takketale.

Anine Borger stiller spørgsmål til Troels

Troels var hurtig i replikken, da studerende Anine Borger fra FysikRevy^TM hev ham i den varme stol med journalistiske spørgsmål. Troels mindede i skarphed og hurtighed om den gamle KU-rektor, Mogens Fog, som engang skulle ha sagt til en medarbejder: Du må tale noget hurtigere. Jeg kan ikke tænke så langsomt”. Foto: Ola Jakup Joensen.

På skolebænken

Næppe havde Troels sænket megafonen og afsluttet sin tale, før at viceinstitutleder på NBI, Kim Splittorff, hev en kanin ud af ærmet.

Prismodtageren skulle gøre sig fortjent til sin store check og sit diplom ved at sætte sig i ”Den varme stol” og lade sig interviewe af studerende Anine Borger fra FysikRevy^TM.

”Hvad kan man så bruge opdagelsen af Higgs-partiklen til? Altså helt konkret i hverdagen?

Svært spørgsmål, men det korte svar fra Troels var nogenlunde sådan: ”Tja hvis den ikke findes, så findes vi heller ikke”.

Dermed blev spørgeren sat til vægs, Troels bestod den spontane prøve og glassene blev hævet i dagens anledning. Skål og tillykke.

Af
Svend Thaning
journalist
SCIENCE Kommunikation

Emner