17. maj 2016

Studerende og forskere kæmper for FN’s verdensmål

GLOBAL GOALS WORLD CUP

Såvel forskere som studerende er på banen, når startfløjtet tirsdag eftermiddag lyder til kvalifikationsrunden til verdens første amatør World Cup i kvindefodbold. Arrangementet er en del af den internationale Women Deliver konference, der bliver afholdt i København 16.-19. maj.

Kvindelige studerende spiller fodbold på Københavns Universitet.Fra Københavns Universitet stiller prorektor for uddannelse Lykke Friis op sammen med holdet The Lehmann Sisters, der består af kvindelige studerende fra universitet. Inden første kamp går i gang står fem af universitetets forskere klar med intellektuel opvarmning af såvel spillere som tilskuere.

- Vi spiller alle for at sætte fokus på FN’s 17 verdensmål. Det er derfor oplagt at indkalde en række af Københavns Universitets stærke forskere til at bistå med opvarmningen, så vi er helt skarpe på FN målene, når kampene går i gang, siger holdkaptajn og prorektor Lykke Friis.

Intellektuel opvarmning

De fem opvarmningsforskere taler hver om et mål, der optager dem og som ligger tæt op af deres eget forskningsområde. Lykke Friis lægger ikke skjul på, at det er helt bevidst, at det er fem mandlige forskere, som varmer op til et arrangement, der fokuserer på kvinder.

- Meget af ligestillingsdebatten har ofte været en debat for og om kvinder. Men vi kommer kun i mål med de nye FN-mål, hvis både mænd og kvinder deltager, siger Lykke Friis og henviser til UN Women’s #HeforShe-kampagne, der også forsøger at aktivere flere mænd.  

Fem forskere og fem mål

Professor Flemming Konradsen er leder af Afdeling for Global Sund og forsker blandt andet i malariaepidemier og udbredelse af dengue feber. Han taler om det 3. mål, der handler om at sikre sunde liv og promovere sundhed for alle mennesker:
Goal 3: Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages

Vincent Hendricks er professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier. Han taler om det 4. mål, der handler om uddannelse for alle:
Goal 4: Ensure inclusive and quality education for all and promote lifelong learning

Peter Engelund Holm er professor i miljøkemi og ansvarlig for den dansk-kinesiske uddannelse i Water & Environment, der uddbydes af Sino Danish Center i Beijing. Peter taler om mål 6, der handler om sikre lige adgang til rent vand og sanitet:
Goal 6: Ensure access to water and sanitation for all

Minik Rosing er geologiprofessor på Statens Naturhistoriske Museum og arbejder aktuelt på et forskningsprojekt, der skal undersøge, om ”gletsjer-mel” fra Grønland kan revitalisere udpint jord og hindre skovafbrændinger i troperne. Minik taler om mål 13, der adresserer klimaændringer og følgerne deraf:
Goal 13: Take urgent action to combat climate change and its impacts

Lektor Anders Henriksen er leder af Centre for international law, conflict and crisis. Anders forsker i folkeret og hans forskning har blandt andet fokus på menneskerettigheder og deres anvendelse under væbnede konflikter:
Goal 16: Promote just, peaceful and inclusive societies

Læs mere og se den samlede oversigt over FN’s verdensmål på FN’s hjemmeside.