20. maj 2016

Velkommen til fire nye verdensklasse-forskere

Stjernestøv

Københavns Universitet siger tak til Danmarks Grundforskningsfond og velkommen til fire internationale topforskere. Universitetet modtager fire af Grundforskningsfondens syv nye Niels Bohr Professorater, der alle er internationalt anerkendte forskere, der nu rykker til Danmark.

Danmarks Grundforskningsfond har i dag sat navn på de syv internationale Niels Bohr Professorer, der over de næste fem år skal styrke eksisterende forskningsmiljøer på danske universiteter. Københavns Universitet modtager fire af dem.

- Vi er taknemmelige for Grundforskningsfondens investering i forskningen på Københavns Universitet. De internationalt markante forskningsprofiler styrker forskningsmiljøerne, bl.a. ved at de ofte tiltrækker flere stærke forskere. Det har vi gode erfaringer med på KU, siger prorektor for forskning Thomas Bjørnholm.

Velkommen til en økonom, en hjerneforsker, en arkæolog og en fysiker

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet byder velkommen til professor Morten Bennedsen fra INSEAD Business School. Morten Bennedsen står i spidsen for FAMBUSS-projektet, som analyserer verdens mest udbredte organisationsform: de familieejede virksomheder. Projektet vil øge vores viden om, hvordan ejerledelse og familieejerskab påvirker en virksomheds organisering og performance. Forskningen får hjemme på Økonomisk Institut og bliver koordineret af professor Peter Norman Sørensen.

Læs mere om profesor Morten Bennedsen og hans forskning.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet byder velkommen til professor Alexei Verkhrasky fra University of Manchester. Alexei Verkhrasky forsker i kognitiv aldring og associerede neurologiske sygdomme, og skal samarbejde med professor Maiken Nedergaard fra Center for Basic and Translational Neuroscience. De skal undersøge de mekanismer, der bestemmer, om hjernen ældes sundt. Målet for Niels Bohr Professoratet er at blive centrum for såkaldt gliaforskning i Danmark og i resten af verden gennem etableringen af ”The European Glial Research Centre”. Professor Maiken Nedergaard flyttede selv sin forskning til Københavns Universitet i 2014 efter flere år i udlandet.

Læs mere om professor Alexei Verkhrasky og hans forskning.

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet byder velkommen til professor Matthew Collins fra University of York og professor Enrico Ramirez-Ruiz fra University of California.

Professor Matthew Collins er arkæolog og samarbejder med biologer og kemikere om at løse arkæologiske problemstillinger. Med hans metoder er det muligt at udvinde information fra arkæologisk materiale, fx dinosaurer eller tidligere menneskeaber, hvor DNA’et for længst er forsvundet. Forskningen får hjemme hos professor Tom Gilbert fra Center for Geogenetik på Statens Naturhistoriske Museum.

Læs mere om professor Matthew Collins og hans forskning.

Professor Enrico Ramirez-Ruiz forsker primært i universets voldsomme fænomener som supernova-stjerneeksplosioner, udbrud af gammastråling og sorte huller i galaksers centrum. Det er forskningsområder, hvor Dark Cosmology-centret på Niels Bohr Institutet er internationalt førende. Ramirez-Ruiz skal samarbejde med professor Jens Hjorth og styrke centrets observationer med computersimuleringer og teoretiske beregninger.

Læs mere om Enrico Ramirez-Ruiz og hans forskning.

Læs også om alle de syv Niels Bohr Professorer i Danmarks Grundforskningsfonds pressemeddelelse.