28. oktober 2016

Dansk startup sejrede i Sydkorea

IVÆRKSÆTTERI

Christian Elkrog Hansen, CEO i firmaet Harba, talte sig torsdag eftermiddag til en flot førsteplads ved den pitch konkurrence, der markerede afslutningen på det ugelange Student Entrepreneurship Seminar i Sydkoreas hovedstad Seoul. De danske studerende fra Københavns Universitet og Copenhagen Business School, CBS, er i Sydkorea i forbindelse med statsminister Lars Løkke Rasmussens statsbesøg tidligere på ugen.

Inden finalen havde de studerende ved hjælp af ide-udvekslings-værktøjet Ideanote oploadet videoer og beskrivelser af deres koncepter, så juryen - bestående af CEO i Lego Korea, Bo Kristensen, prodekan ved Københavns Universitet, Erik Bisgaard Madsen, direktør for Yonsei Enterprise Foundation, Hong-Gyoo Sohn, ph.d.ved CBS, Kalina Stefanova Staykova, koreanske venture kapitalister og repræsentanter fra Yonsei Universitet - kunne forberede sig. De sydkoreanske og danske studerende har også benyttet Ideanote til at udveksle koncepter og lære hinanden at kende inden seminarets start.

Hjælp til sejlerne

Harba er den platform og app, som Christian Elkrog Hansen har udviklet. Det er en hjælpende hånd til sejlere. Han beskriver selv sin app således:

- Med Harba bringer vi friheden fra havet med ind i havnen. Det første, vi gør, for at give sejlerne og havnene mere frihed, er, at lade sejlerne betjene sig selv på mobilen. Det er således muligt for sejleren at reservere pladser, betale havnepenge og få information om og fra havnen på deres eget sprog.

På nuværende tidspunkt har Harba opbygget partnerskaber med havne i Danmark, Tyskland, Polen og Litauen. App’en er tilgængelig på dansk, norsk, tysk, engelsk og polsk.

Christian Elkrog Hansen håbede inden rejsen til Sydkorea, at det kunne give ham og holdet bag Harba viden og grobund for at komme ind på det asiatiske marked. Men efter samtaler med sydkoreanske studerende, forretningsfolk, stakeholders og andre med kendskab til Sydkorea har det vist sig, at Sydkorea ikke er det oplagte land i Asien, som indgang til markedet her. Det viser sig nemlig, at lystsejlads slet ikke er udbredt - trods landets lange kystlinje. Og denne indsigt er naturligvis værdifuld for Harba.

- Hver gang jeg deler min idé, får jeg nye vinkler og input, lyder det fra Christian, der udover æren modtog en Lenovo laptop, sponsoreret af Microsoft.

Til tekstil- og møbelkunst

På andenpladsen valgte juryen det danske startup Bundl, der er en platform for virksomheder indenfor tekstil-, møbel- og brugskunst. Bundl-platformen lader virksomheder måle, hvor godt deres samarbejdsfabrikker præsterer i forbindelse med produktion af bestilte varer.

Interkontinentalt samarbejde mellem Universiteter er vigtigt for fremtiden

Rejsen til Sydkorea har bragt Københavns Universitet, Copenhagen Business School og Yonsei Universitet i Seoul tættere på hinanden – og ikke mindst skabt værdi og bidraget til den innovationsrejse, som Københavns Universitet er stævnet ud på, fortæller Erik Bisgaard Madsen.

- Vi valgte at tage fem studerende med på ’Student Entrepreneurship Seminar’ i Sydkorea, hvor de fik mulighed for at udvikle deres ideer i fællesskab med sydkoreanske studerende. Målet var at skabe relationer på tværs af kontinenter, der i fremtiden kan være værdifulde for de deltagende studerende og deres potentielle vækstvirksomheder – og for Københavns Universitet som helhed. Turen til Sydkorea er på den måde en del af en større rejse for Københavns Universitet, udtaler Erik Bisgaard Madsen.

Under rejsen til Sydkorea har de studerende, der deltager i Student Entrepreneurship Seminar, sparret med koreanske studerende, mødt koreanske stakeholders, forretningsfolk og professorer. De danske og koreanske startups har hjulpet hinanden med at udvikle ideer og tilpasse koncepter til henholdsvis det asiatiske og det europæiske marked, udvekslet kulturel indsigt, skabt mulige fremtidige forretningsforbindelser – og ikke mindst fået personlige kontakter og netværk.

Et gratis tilbud

UCPH Innovation Hub er en Københavns Universitets gratis tilbud til studerende, der ønsker at starte deres egen virksomhed op, mens de studerer. Alle kan være med og blive en del af Hub’en, der udover kontorfaciliteter giver adgang til at samarbejde med forskere, undervisere, fagpersoner, kommuner, regioner, organisationer og virksomheder. I efteråret 2016 tilbyder UCPH Innovation Hub en række workshops til de studerende, der gerne vil afprøve iværksætteri. Her kan de arbejde med deres egen idé og bliver guidet gennem de første skridt mod realisering af ideen.