12. oktober 2017

Nyt videncenter skal bringe dansk planteforskning i front

Planter

Københavns Universitets forskningssatsning Copenhagen Plant Science Centre åbnede 12. oktober. Centeret skal sikre dansk planteforskning en plads i den internationale liga inden for plantevidenskab.

Torsdag den 12. oktober 2017 åbnede Copenhagen Plant Science Centre på Frederiksberg – en bygning, der set fra luften forestiller en plantecelle. Forskningscenteret er en del af en større satsning fra Københavns Universitet, der skal frembringe ny viden inden for planteforskning.

- Med planteforskning kan vi skabe viden og grundlag for løsninger på nogle af verdens største udfordringer - eksempelvis fødevaresikkerhed og –produktion, lægemidler og nye grønne energiformer, siger prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, der også er en af ophavsmændene bag centret.

Copenhagen Plant Science Centre kommer til at være førende inden for laboratorier og nye teknologier, der bl.a. kan analysere og identificere indholdsstoffer i planterne. . Det er udtryk for en ambition om at bringe Københavns Universitets planteforskning i liga med internationale top forskningscentre som John Innes Centre i England og Max Planck instituttet i Tyskland.

- Vi skal styrke miljøet omkring planteforskning og være et såkaldt one point of entry, der virkelig er specialiserede inden for forskning i plantes biologi. I fremtiden bliver plantebaseret fødevarer kun vigtigere, og derfor skal vi forbedre planternes egenskaber, ved at gøre afgrøderne sundere og bedre til at udnytte naturens ressourcer. Det kræver, at vi ved mere om, hvordan planternes gener fungerer, siger Svend Christensen, der er institutleder på Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Copenhagen Plant Science Centre har allerede ansat en række internationale forskere, der er specialiserede i bl.a. fotosyntese-forskning, planters RNA, fødevaresporbarhed, planteudvikling og indholdsstoffer, og de skal skabe ny viden om planternes liv og funktion. Cirka 60 ansatte kommer til at have deres daglige gang på centeret.

Bygningen er tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekterne, der også står bag bl.a. Axel Towers og Skuespilhuset i København. Det særlige atrium inde i cellen skal sikre, at undervisning og forskning sker tæt forbundet.

Københavns Universitet har investeret 220 mio. kroner i opførslen af Copenhagen Plant Science Centre.

Kontakt

Leder af CPSC Poul Erik Jensen
Tlf.: 61 34 46 37 

Kommunikationsrådgiver Christian Hedegaard
KU Kommunikation
Tlf.: 31 14 87 82