Eliteforsker sætter rekord med 200.000 citationer – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Eliteforsker sætter re...

04. april 2018

Eliteforsker sætter rekord med 200.000 citationer

Citationer

Professor Matthias Mann fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet har opnået opsigtvækkende udbredelse. Hans forskning er nu citeret flere end 200.000 gange i videnskabelige tidsskrifter og hører dermed til blandt verdens absolutte topelite.

Antallet af gange en forskers resultater bliver citeret og brugt af andre forskere viser forskningens betydning for et bestemt forskningsområde. Publikationer og citationer i videnskabelige tidsskrifter er således et udtryk for rækkevidden og den indflydelse og anerkendelse som den pågældende forskning har opnået.  Og her ligger professor Matthias Mann blandt den allerøverste verdenselite.

”Det er et yderst bemærkelsesværdigt og meget, meget imponerende resultat. Matthias Manns forskning er simpelthen fremragende og banebrydende, og den bidrager i helt særlig grad til at placere Københavns Universitet og forskningen på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research blandt verdens absolutte top,” siger dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer.

Kun ganske få forskere i verden har opnået et tilsvarende antal citationer og et videnskabeligt CV, der bare tilnærmelsesvist ligner professor Matthias Manns. I efteråret opnåede Matthias Mann et såkaldt h-index på over 200, og han er på Google Scholar nu registreret for flere end 200.000 videnskabelige citationer. Dermed ligger Matthias Manns samlede citationer over det antal som verdensberømte forskere som eksempelvis sociologen Robert Merton og økonomen Milton Friedmann står noteret for på samme tjeneste.

”Jeg er meget glad for, at der er andre, der har brugt min forskning til deres videre undersøgelser. Det er jo noget af det bedste, vi kan opnå som forskere – at vores nye erkendelser bliver brugt af andre,” siger professor Matthias Mann.

Pionér for den moderne proteinforskning
Professor Matthias Mann er ansat på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet og ligeledes Max Planck Instituttet i Tyskland. Forskningen handler om at kortlægge alle proteinerne i kroppen ved hjælp af den avancerede analysemetode massespektrometri. Denne viden kan bruges til at forudsige kroppens helbred eller sygdomstilstand.

Det danske forskningscenter arbejder målrettet for at gøre resultater indenfor proteinforskningen tilgængelig for forskere i hele verden og underviser ligeledes andre forskere i de fremmeste metoder og teknologi. Det er Matthias Manns ønske, at en open-source-tilgang skal øge engagementet yderligere inden for proteinforskningen. Det vil med stor sandsynlighed betyde endnu flere citationer i fremtiden.

”Vi er relativt få forskere, der har været med til at starte dette forskningsfelt. Derfor er der mange, der refererer tilbage til vores tidlige forskning.  Det positive er, at det viser, at proteinforskning er i vækst og rivende udvikling,” forklarer professor Matthias Mann.

Viden skal hjælpe patienter
En opgørelse fra det amerikanske analysefirma Clarivate Analytics viste ved udgangen af 2017, at flere af Matthias Manns videnskabelige artikler lå blandt verdens 1 procent mest citerede det år. Analyser fra 2015 viste tilsvarende, at han allerede på det tidspunkt var den mest citerede forsker i Tyskland. Udbredelsen af Matthias Manns forskning blandt videnskabsfolk ligger med andre ord i den allerøverste elite på verdensplan. Den udbredelse håber Matthias Mann kan medvirke til, at hans forskning hurtigt kan omsættes til nye tiltag, som kan gavne patienter.

”Jeg håber allermest på, at den viden, som jeg har været med til at frembringe, kan komme helt ud i klinikken. Så den ikke kun bruges af forskere, men kan komme ud og gavne patienterne. Det er også det, jeg selv arbejder på nu,” uddyber Matthias Mann.

Se mere på Matthias Manns profil på Google Scholar.